Freek de Jonge in actie voor aardbevingsgebied

Freek de Jonge in actie voor aardbevingsgebied

8 december 2016Freek de Jonge komt in actie voor Groningen. Hij zal in januari vijf dagen door het getroffen gebied trekken en landelijke aandacht vragen voor ‘een van de grootste naoorlogse schandalen van Nederland’.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) „Het is belangrijk dat heel het land weet wat er allemaal misgaat in Groningen. Er moet een duurzaam ontwikkelingsplan komen voor het gebied. Niet, zoals de overheid nu doet, wat geld storten. Ik ga premier Mark Rutte vragen om ten minste een dag langs te komen. Nu is er vanuit de overheid en de politiek te weinig ambitie om de Groningers te helpen.”
Volgens hem moet er een Deltaplan voor Groningen komen, zoals na de watersnoodramp in Zeeland is opgetuigd. (…)
„Enkele weken geleden was ik in Godlinze en daar zijn mij de schellen van de ogen gevallen. Ik hoorde verhalen, ik wist dat gewoon niet”, zegt De Jonge. „Ik heb, zoals veel Nederlanders, lang gedacht dat het wel meevalt. Maar dit is een sluimerende misstand. Een schandaal.”
Volgens hem laat heel Nederland – met de politiek voorop – Groningen vallen. „Het is de typische kolonialistische houding. Groningen en een deel van Drenthe worden gezien als wingewest en ontdaan van gas. Leeg en ontredderd laten wij het wingewest dan achter. We hebben zeventig jaar lang op de zak van Groningen geteerd en nu laten wij de Groningers met een fooi zitten.” (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 8 december 2016: Cabaretier in actie voor Groningen (via Blendle)
Foto: still uit video van You Tube-kanaal Freek de Jonge

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.