Freek de Jonge op actietournee in Groningen

17 januari 2017Cabaretier Freek de Jonge is deze week op actietournee om Nederland te wijzen op het ‘nationale schandaal’ dat de gaswinning in Groningen veroorzaakt. Maandag was de aftrap van ‘Laat Groningen niet zakken’ in de Sint Pancratiuskerk in Godlinze. De bijeenkomsten zijn al bijna uitverkocht.

De Jonge verwoordt in een column in het Dagblad van het Noorden – de eerste van een dagelijkse column deze week – waarom hij zijn actieweek begon.

Uit het bericht in het Dagblad van het Noorden
‘(…) In september vorig jaar bezocht ik op uitnodiging de pastorie van Godlinze. Een van de aanwezigen zei: ‘We zitten gevangen in een onveilige gevangenis’. Dat raakte me en ik begreep dat er sprake was een van een nationaal schandaal. Ik kon niet langer wegkijken.
Als luisteraar, spreker, bemiddelaar, verbinder en actievoerder bied ik de komende week mijn diensten aan. (…) Groningers, we hebben gelijk, zien of we het kunnen krijgen! (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De Jonge noemt de situatie in Groningen het “grootste naoorlogse schandaal”, maar de rest van Nederland is zich volgens hem niet bewust van de omvang ervan. De gezagsgetrouwe en niet erg mondige Groningers worden aan hun lot overgelaten in de strijd tegen twee van de grootste oliemaatschappijen ter wereld, vindt hij. Hij doelt daarmee op de twee eigenaren van de NAM: Shell en Exxon. De Jonge vreest dat de Groningers in de armen van populisten worden gedreven als de overheid niets doet. (…)’

De Jonge bezocht maandag boeren en actievoerders, voor hij aftrapte met een avond in de kerk van Godlinze. In een volle kerk werd er serieus gesproken over de aardbevingsproblematiek, maar er werd ook zeker gelachen, aldus het Dagblad van het Noorden.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) ‘Je gaat hier met al die aardbevingsproblematiek een beetje somber heen. Dit was prachtig. Ik heb het idee dat dit het begin is van een betere tijd voor Groningen,’ zegt Jan Wiersema. Hij voerde een complete show op over wat de cabartier ‘het grootste naoorloges schadaal van Nederland’ noemt: de gaswinning.
Deels bloedserieus, maar ook met de bekende grappen en grollen van De Jonge. En optredens van bekende Groningse artiesten als Pé en Rinus en Arnold Veeman. (…)’

Ook schreef De Jonge, na een suggestie van Matthijs van Nieuwkerk in een optreden in De Wereld Draait Door, een strijdlied. Op melodie van een lied van Groningse zanger Ede Staal en deels in het Gronings.

Vandaag spreekt De Jonge met Nationaal Coordinator Groningen, Hans Alders. Verder heeft hij nog bijeenkomsten in de kerken van Loppersum (vandaag), Westernieland (woensdag) en Oldenzijl (donderdag).

Groninger Internet Courant over het programma van de actieweek
‘(…) Op vrijdagavond 20 januari is er een slotbijeenkomst in De Oosterpoort in Groningen, waar diverse sprekers en artiesten, waaronder Bert Visscher en Arnold Veeman aan meewerken. Voor deze bijeenkomst én die in Loppersum zijn kaarten te koop via de website van De Oosterpoort. (…)’

De meeste bijeenkomsten zijn al uitverkocht, aldus RTV Noord.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) De bijeenkomsten van deze week moeten de opmaat zijn voor meer. Klompsma: ‘We willen deze week een soort 10 punten deltaplan opstellen. Freek komt over negen maanden weer terug om te kijken wat er van deze plannen terecht is gekomen.
Daarnaast heeft Klompsma nog een wens. ‘Het zou echt te gek zijn als Freek ook de Heineken Music Hall zou kunnen vullen met een show over de aardbevingsproblematiek.’ (…)’

Bronnen
Website Laat Groningen niet zakken
RTV Noord, 17 januari 2017: ‘Actie Freek de Jonge geeft ons hoop’
RTV Noord, 16 januari 2017: Actieweek van Freek de Jonge trekt volle zalen
NOS, 16 januari 2017: Twaalf schade-experts verder, maar geen oplossing aardbevingsschade
RTV Noord, 16 januari 2017: Tweet uit Godlinze bracht de actievoerder in Freek de Jonge naar boven
Dagblad van het Noorden, 16 januari 2017: Freek de Jonge laat volle kerk Gronings volkslied zingen
GIC, 12 januari 2017: Freek de Jonge start serie bijeenkomsten: ‘Nederland, laat Groningen niet zakken!’
Dagblad van het Noorden, 16 januari 2017: Column Freek: We hebben gelijk, zien of we het krijgen
Dagblad van het Noorden, 13 januari 2017: Freek de Jonge schrijft week columns in DvhN

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.