Friesland wil geen ‘sjoemelstroom’ meer

29 juni 2016 – De provincie Friesland en de Friese gemeenten willen af van hun sjoemelstroom. Een commissie gaat de inkoop van groenere stroom onderzoeken, stelt de Stichting Openbare Verlichting Friesland (OVF) die de energie voor de provincie en de meeste Friese gemeenten inkoopt. 

Volgens Arie Aalbers zijn provincie en gemeenten bereid meer te betalen voor groenere stroom. Nu kopen zij nog stroom die ‘vergroend’ is met Garanties van Oorsprong (GvO´s) van IJslandse energie uit waterkracht en aardwarmte.

Uit een bericht van het Friesch Dagblad 
‘(…) Door de keuze voor goedkope IJslandse GvO´s in plaats van duurdere GvO´s, van bijvoorbeeld Nederlandse windenergie, gebruikt een gemeente of provincie naar de letter wel duurzame energie maar stimuleert ze daarmee niet de productie van duurzame energie in eigen land. (…)’

Vorig jaar viel WISE al over de energie-inkoop van de Friese overheden. ‘De constructie is legaal maar wij vinden het sjoemelstroom. Het ontneemt ook elke prikkel om de productie van duurzame energie in eigen land of provincie snel uit te breiden’, stelde Markus Schmid van Wise in juni 2015 in het Friesch Dagblad.

Het volgende inkooptraject start volgend jaar en dan zal voor echt groene stroom gekozen worden, aldus Aalbers.

Bronnen
Friesch Dagblad, 28 juni 2016: Fryslân wil af van de ´sjoemelstroom´
Friesch Dagblad, 16 juni 2015: Provincie Fryslân geeft slecht voorbeeld met sjoemelstroom

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.