FrieslandCampina maakt 1000 veehouders tot energieleverancier

160509-FrieslandCampina9 mei 2016 – In nog geen vier jaar tijd wil FrieslandCampina 1000 veehouders ook tot energieleverancier maken door monovergisters bij de boeren te plaatsen. 

160509-Roelof-Joosten
FrieslandCampina-topman Roelof Joosten: ‘4.000 melkveehouderijen geschikt voor vergistingsinstallatie’

Dat maakte FrieslandCampina-topman Roelof Joosten zaterdag bekend via een interview met het dagblad Trouw. Op dit moment wordt er met het ministerie van Economische Zaken overlegd over een passende subsidieregeling.
Er is overigens al een subsidieregeling maar dit betreft alleen de kilowattuur stroom die aan het net geleverd wordt. Het probleem is echter dat de aanschaf van monovergisters buitengewoon kostbaar is (3 ton voor een bedrijf met 100 koeien).

Uit het bericht van Trouw
‘(…) FrieslandCampina wil de melkveehouder alle taken en zorgen uit handen nemen, door de financiering te regelen, de monovergister te laten installeren, de administratieve afhandeling te doen en het groot onderhoud te laten uitvoeren. Eigenlijk hoeft de melkveehouder alleen een stukje grond beschikbaar te stellen, zegt Joosten. “Hij moet een stopcontact hebben en de mest in de monovergister stoppen. Zo makkelijk moet het zijn. Met de opgewekte stroom wordt de boerderij klimaatneutraal. (…)
Op langere termijn zijn er volgens hem vierduizend melkveehouderijen geschikt voor een vergistingsinstallatie. “10 procent van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina komt van fabrieken. 90 procent vindt plaats op de boerderij.” (…)’

160509-FrieslandCampina2

Bronnen
Trouw, 7 mei 2016: Veehouders gaan aan de mestvergister (via Blendle)
Foto boven: melkveehouderij Den Eelder
Portretfoto Joosten: FrieslandCampina
Foto onder: Wageningen University

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.