G7 willen einde aan subsidies fossiele energie in 2025

G7 willen einde aan subsidies fossiele energie in 2025

31 mei 2016In 2025 moeten alle ‘inefficiënte subsidies op fossiele brandstoffen’ uitgebannen zijn. Dat stellen de G7 in een verklaring. Ze roepen andere landen op zich aan te sluiten bij dit doel.

Uit de verklaring van de G7
‘(…) Given the fact that energy production and use account for around two-thirds of global GHG emissions, we recognize the crucial role that the energy sector has to play in combatting climate change. We remain committed to the elimination of inefficient fossil fuel subsidies and encourage all countries to do so by 2025. (…)’

Het voornemen om de subsidies op fossiele brandstoffen uit te bannen was er al. Het is nu voor het eerst dat de G7 (Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Europese Unie) er een einddatum bij noemen.

De G7 sluiten zich met de oproep aan bij de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) en de Wereldbank, die ook pleiten voor het opheffen van subsidie op fossiele energie. Het IMF berekende in mei vorig jaar dat de mondiale subsidie op fossiele brandstoffen jaarlijks 5,3 biljoen dollar is. Dat is de directe subsidie, maar ook de niet doorgerekende schade aan milieu en gezondheid. Het bedrag is hoger dan de wereldwijde uitgaven aan gezondheidszorg.

Uit een bericht van de Guardian
‘(…) Across the G7, subsidies are already falling, assisted by falling commodity prices. A notable exception is the UK, which increased subsidies by opening up new tax breaks for North Sea oil producers. Japan has been criticised for funding new coal projects, both at home and abroad. (..) Canada also recently extended some subsidies for natural gas. (…)’

Bronnen
G7 Ise-Shima Leaders’ Declaration
The Guardian, 27 mei 2016: G7 nations pledge to end fossil fuel subsidies by 2025
FluxEnergie, 19 mei 2015: IMF: ‘Wereldwijde subsidie fossiele energie 5,3 biljoen dollar’

Foto: G7-leiders op de top in Ise-Shima, Japan (Canadese overheid)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.