Gaat de olieproductie weer dalen?

'Financiële strop dreigt voor energiebedrijven'

13 augustus 2015 – Saoedi-Arabië heeft eindelijk besloten de olieproductie iets te verlagen. Andere landen houden echter nog vast aan de verhoogde productie.

De Financial Times meldt dat Saoedi-Arabië haar olieproductie enigszins heeft teruggeschroefd: van 10,6 mln vaten per dag naar 10,4 mln. Saoedi-Arabië en Irak zorgen samen voor de enorme recordproductie over de afgelopen maand.
Saoedi-Arabië zet de toon. Met de recordproductie hoopt het land de olieproductie (schalieolie) in de Verenigde Staten onderuit te halen. Dat lukt niet erg, maar de belangrijkste drijfveer van de VS is dan ook om voor olie niet afhankelijk te zijn van andere landen. En dat lukt wel. Inmiddels is het stuivertje wisselen wie de grootste olieproducent is: Saoedi-Arabië, Rusland of de Verenigde Staten. Op dit moment is dat trouwens de Verenigde Staten. De opgevoerde olieproductie vindt uitgerekend plaats in een periode dat de vraag afneemt, o.a. door de haperende economie in China.
De olieproductie van de Opec-landen gezamenlijk staat op dit moment, ondanks de vermindering van Saoedi-Arabië, nog steeds op een recordhoogte: 31,5 mln vaten per dag in de maand juli, zo’n 100.000 vaten per dag méér dan een maand eerder. En de Opec verwacht dat de olieproductie de komende jaren nog zal stijgen.
Ook bij de niet-Opec-landen verwacht de Opec een aanhoudende stijging van de productie naar voorlopig bijna 1 miljoen vaten per dag.

De lage olieprijs is vooral een probleem voor landen als Venezuela en Iran, die geen financiële reserves hebben. Saoedi-Arabië en de Golfstaten hebben voldoende reserves om een tijdje de gevolgen van de lage olieprijs te kunnen dragen.

Bronnen
Financial Times, 11 augustus 2015: Saudi Arabia lowers production from record level (registratie)
FD, 11 augustus 2015: Olieproductie naar recordhoogte (registratie)
BNR, 6 augustus 2015: Gaat Saoedi-Arabië ten onder aan de lage olieprijs? (interview met energiedeskundige Lucia van Geuns) (audiofile, vanaf 23’32”)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.