Gaat Tesla’s Powerwall het redden in Europa?

Tesla powerwall

26 augustus 2015Tesla’s batterij voor thuis en voor bedrijven, de Powerwall, gaat in Europa veel concurrentie krijgen, verwacht Greentech Grid. 

De presentatie van Tesla’s Powerwall, een batterij om thuis, in bedrijven en in de industrie energie op te slaan, zorgde voor een mediastorm begin mei. In een week verkocht het bedrijf al meer dan 40 duizend systemen. Maar hoe zal het bedrijf het, na deze goede start, doen in Europa? Greentech Grid (onderdeel van Greentech Media, een website met onderzoek en nieuws over duurzame energie) vermoed dat Tesla het niet makkelijk gaat krijgen.

Prijs
De Tesla Powerwall 7 kWh kost 2670 euro, de 10 kWh-variant 3115 euro, maar dat is zonder benodigde omvormer en installatiekosten. Relatief duur, stelt Greentech Grid. Té duur voor Nederland, stelt Peter Paul Weeda, directeur Zon van energiebedrijf Eneco, eerder dit jaar in de Volkskrant. ‘Zolang we duurzame stroom via saldering voor de markprijs kunnen terugleveren aan het net is opslag in batterijen niet rendabel.’

Concurrenten
Greentech Grid vermoed dat Tesla in Europa flinke concurrentie tegemoet kan zien. Verschillende gevestigde bedrijven richten zich ook op de thuisbatterij. ‘In many markets, we’re already seeing major manufacturers responding with lower prices,’ citeert de site Logan Goldie-Scot, van Bloomberg New Energy Finance.

Solarwatt kwam met een batterij. Daarover schreef zonne-energiecolumnist Vincent Dekker eerder in Trouw: ‘(…) Maar als ik zo zie waar hij met BMW en al zijn andere activiteiten mee bezig is, en ik zie hoeveel geld hij achter de hand heeft, dan gok ik dat Stefan Quandt niet van plan is de markt voor elektrische auto’s en (thuis)batterijen zonder slag of stoot aan Tesla en Musk uit te leveren. (…)’ De batterij van Solarwatt komt eerder op de markt dan de Powerwall van Tesla.

Ook Audi werkt aan batterij-technologie, samen met LG Chem en Samsung SDI. Samsung SDI verkoopt thuisbatterijen in Australië, Groot-Brittannië en Duitsland, LG Chem verkoopt wereldwijd. Verder zijn of komen thuisbatterijen van onder meer Mercedes, Bosch en Saft op de markt.

Greentech Grid vraagt zich af of klanten voor de onbewezen kwaliteiten van de Powerwall zullen kiezen als er ook batterijen van gevestigde bedrijven als Bosch en Saft op de markt zijn.

Tesla mikt op design om zich te onderscheiden, maar dat wordt ook bij andere fabrikanten steeds belangrijker, meldt Greentech Grid. Zo won de S10 van E3/DC de ontwerpprijs red dot. En wat garantie betreft zijn andere bedrijven vrijgeviger.

Uit een bericht van Greentech Grid
‘(…) The Powerwall comes with a 10-year warranty. German residential energy storage customers already get a 15-year warranty on Bosch or Saft batteries. (…)’

Dus, zo sluit Greentech Grid af, ‘it remains to be seen whether the 85 percent of German solar installers that are said to be keen to add storage to their portfolios will choose batteries from Tesla’.

Bronnen
Greentech Grid, 21 augustus 2015: Will Tesla’s Powerwall Succeed in Europe?
de Volkskrant, 13 maart 2015: Thuisbatterij Tesla weinig kans van slagen in Europa
Trouw, 1 mei 2015: Nog geen Tesla-batterij in huize Dekker
E3/DC, 30 maart 2015: Press Release: E3/DC successful in the Red Dot Award 2015: S10 energy storage awarded for high design quality
Daimler, 9 juni 2015: Press Release: Sales launch of private energy storage plants
Audi, 13 augustus 2015: Press Release: Powerful battery in Audi electric car with cell modules from LG and Samsung
Tesla over Powerwall
Saft over Intensium Home
Samsung SDI over Residential ESS
LG Chem over ESS
Bosch over BPT-S 5 Hybrid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.