Gas en licht worden weer iets goedkoper

Gas en licht worden weer iets goedkoper

13 november 2015 – De energierekening van ruim de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 januari omlaag met gemiddeld zo’n 50 euro op jaarbasis. Dit komt door een daling van de variabele energietarieven bij vrijwel alle leveranciers. Het kabinet wil nog wel de energiebelasting verhogen.

De vergelijkingssite Pricewise heeft berekend hoe de nieuwe tarieven uitwerken.

Uit een persbericht van Pricewise
‘(…) De prijs voor gas daalt met gemiddeld ruim 5 procent, die voor elektriciteit tussen de 3 en 6 procent (afhankelijk van welke leverancier). Aflopen juli daalden deze variabele tarieven ook al. (…) Delta verlaagt per 1 januari de variabele tarieven voor gas en elektra met elk 7 procent. Andere leveranciers zullen dit voorbeeld grotendeels volgen. Eneco zal de gasprijs niet heel sterk verlagen. Het bedrijf liet die per 1 juli al meer zakken dan de meeste concurrenten.

Hoe het prijsvoordeel voor huishoudens met variabele tarieven per 2016 exact uitpakt is niet zonneklaar. Het kabinet wil de energiebelasting nog aanpassen. Wel staat vast dat alle huishoudens van hoogspanningsbedrijf Tennet volgend jaar nog elk 10 euro terugkrijgen. Afgelopen juli daalden de energieprijzen in ons land ook al. Dat leverde toen ook een voordeel op van zo’n 50 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden (3500 kWh, 1700 m3 gas).

Afnemende vraag
De daling van de gasprijs is vooral een gevolg van een afnemende vraag, door betere isolatie aan huizen en zachte winters. Gas is tegenwoordig ook minder afhankelijk van de olieprijs. Stroom wordt goedkoper door betere koppelingen met netwerken van Duitsland, Noorwegen en Denemarken, aldus hoogspanningsbedrijf Tennet. Hierdoor kan ook goedkope groene stroom uit pieken in wind- en zonne-energie naar Nederland worden getransporteerd. Dit levert Nederlandse consumenten een jaarlijkse besparing op van tientallen miljoenen euro’s.

Vaste tarieven
Hoewel de daling van de variabele energietarieven goed nieuws is voor veel consumenten, relativeert) Niels Brolman, directeur vergelijkingssite Pricewise.nl: ,,Dat de variabelen tarieven van deze zogenaamde modelcontracten met vijf tientjes per jaar omlaag gaan, is een kleine besparing als je de variabele tarieven vergelijkt met de vaste (actie) tarieven van bijvoorbeeld 1-jarige contracten. Overstappen naar een 1-jarig contract levert met cashbacks een besparing van 200 tot 350 euro op. Blijf als consument dus kritisch je energierekening vergelijken; dan kun je nog meer besparen.”

Messcherpe prijzen
Door aanmoedigingen van consumentenorganisaties neemt de vraag naar eenjarige contracten met vaste tarieven toe. Ze zijn voor leveranciers de uithangborden op vergelijkingssites. Leveranciers zetten soms zelfs reclamegeld in om met messcherpe prijzen bovenaan in de vergelijker te komen en zodoende veel klanten binnen te hengelen. Leveranciers voeren geen cashback-acties voor contracten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd, omdat klanten elk moment kunnen opzeggen. Ze binden klanten liever met langlopende, driejarige contracten. Cashback- of kortingsactie uitsmeren over drie jaar levert een klant minder op dan in één jaar. Bovendien kun je in het laatste geval sneller overstappen naar een nóg goedkopere leverancier.

Tientje
Het tientje dat alle Nederlandse huishoudens in 2016 krijgen van Tennet komt uit een spaarpot met 721 miljoen euro. Het geld stamt van vergoedingen die stroomleveranciers betalen voor het im- en exporteren van buitenlandse elektriciteitsnetwerken. De Autoriteit Consument & Markten is tevreden dat die reserve aan consumenten wordt teruggegeven. Bedrijven krijgen meer geld teruggestort.

Wat de energiebelasting in 2016 gaat doen is nog altijd onzeker. Staatssecretaris Eric Wiebes wil het belastingtarief voor gas met 5 cent verhogen en die voor stroom met 2 cent verlagen. Dat zou huishoudens 104 miljoen euro extra kosten. Met dat geld wil Wiebes de belastingdruk van eenverdieners verlagen en ook het kindgebonden budget of de kinderbijslag verhogen. De Kamer vindt deze geste aan alleenverdieners nog onvoldoende. (…)’

Bronnen
Pricewise, 12 november 205: Energierekening opnieuw omlaag
Foto: Pricewise

Zie ook
Fluxenergie, 11 november 2015: Recordaantal consumenten wisselt van energieleverancier

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.