Groningen: ‘Verbijstering over alle genegeerde waarschuwingen’

31 juli 2015 – ‘Er waren al veel eerder aanwijzingen geweest dat het gas niet ongestraft uit de grond kon worden gehaald.’ De schrijver Rik Zaal onderzoekt hoe het in Groningen zo ver heeft kunnen komen.

Rik Zaal schrijft als gastcorrespondent (en als Amsterdammer met een tweede huisje op het Groningse platteland) voor De Correspondent een serie over ‘een drama in tien bedrijven’. Aflevering 3 gaat over ‘verbijstering over alle genegeerde waarschuwingen uit het verleden’.

‘Toen ik me ging verdiepen in de geschiedenis van de gaswinning in het Groninger veld, ontdekte ik al snel dat het zeer ongeloofwaardig was dat de NAM en de overheid pas na wat er in Huizinge was gebeurd [16 augustus 2012, aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter] in de gaten hadden dat de aardbevingen met de gaswinning te maken hadden. Er waren al veel eerder aanwijzingen geweest dat het gas niet ongestraft uit de grond kon worden gehaald.’
Rik Zaal somt de waarschuwingen op:

  • 1963: Willem Meiborg, ingenieur, trok aan de bel over te verwachten bodemdalingen en stelde voor bedragen uit de gasopbrengst te reserveren voor calamiteiten.
  • 1972: Bert Evenhuis, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, stelt ook voor een deel van de opbrengsten te reserveren voor te verwachten schade.
  • 1986: Meent van der Sluis, sociaal geograaf, opperde dat de aardbeving van dat jaar wel eens te maken zou kunnen hebben met de gaswinning. Rik Zaal: ‘De NAM zette ‘dat aardijkskundeleraartje,’ zoals Van der Sluis door hen werd genoemd, weg als een Don Quichot. Hij werd in het openbaar door woordvoerders van de NAM zo belachelijk gemaakt dat zijn drie kinderen, die op de middelbare school zaten, ermee gepest werden.’
  • 1991: Peter van der Gaag, geoloog, bracht een aardbeving van dat jaar direct in verband met de gaswinning en informeerde de NAM, het KNMI en TNO. ‘En ook Van der Gaag werd net als Meiborg en Van der Sluis gezien als een dwaas.’

Bronnen
De Correspondent, 30 juli 2015: Deze Groningse Don Quichots uit het verleden kregen allemaal gelijk (alleen voor leden, abonnement € 60 per jaar)
Zie ook:
FluxEnergie, 28 juli 2015: Gasrepubliek Groningen: een drama in tien bedrijven

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.