‘Gasbesluit Groningen niet meer dan nattevingerwerk’

‘Gasbesluit Groningen niet meer dan nattevingerwerk’

30 juni 2016Het (concept-)gasbesluit dat minister Kamp vorige week vrijdag bekendmaakte (winningsplafond Groningen 24 mrd kuub gas per jaar) is gebaseerd op niet meer dan geologisch nattevingerwerk. Dat vindt althans de Belgische hoogleraar Manuel Sintubin.

Uit een bericht van Follow The Money
‘(…) De Belgische hoogleraar Manuel Sintubin betoogt dat (…) een schijnveiligheid wordt gecreëerd die niet wetenschappelijk is onderbouwd. Volgens hem is het verband tussen de verlaagde gaswinning en een verhoogde veiligheid helemaal niet zo direct als het lijkt. Sintubin is als hoogleraar geodynamica verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, en daarmee een van de zeer weinige, onafhankelijke stemmen in het Nederlandse gasdebat.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kwam enkele weken terug met een nieuw gaswinningsplan van 27 miljard kuub per jaar. Toezichthouder SodM vond dit aan de hoge kant en kwam afgelopen week met een alternatief advies aan de minister van 24 miljard kubieke meter. Sintubin — die de gasproblematiek in Groningen al langere tijd vanaf de zijlijn volgt — bestudeerde de wetenschappelijke onderbouwing van dit alternatieve advies (onder andere op zijn weblog) en viel in een enorme verbazing. ‘Die 24 miljard kuub is nooit gemodelleerd! Gasproducent NAM heeft drie modellen geleverd: 21, 27 en 33 miljard kuub per jaar. En het SodM heeft simpelweg het gemiddelde van de laagste twee gemodelleerde voorspellingen als advies genomen. Het is niet meer dan wat nattevingerwerk op de achterkant van een bierviltje.’

 

Bronnen
Follow The Money,  30 juni 2016: Hoe het gasbesluit werd gebaseerd op geologisch nattevingerwerk
Foto gaswinning: FluxEnergie/© Paul Tolenaar; portretfoto: Twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.