Gasbesluit Kamp vernietigd – de eerste reacties

Gasbesluit Kamp vernietigd – de eerste reacties

18 november 2015 – Het bijgestelde gaswinningsplan van minister Kamp (winning terug naar 33 mrd kuub) is door de hoogste rechter vernietigd; het moet naar maximaal 27 miljard kuub voor 2015. De reacties.

Kernpunten die de diverse media uit de uitspraak van de Raad van State halen:

  • Raad van State vernietigt gasbesluit minister Kamp
  • De voorgenomen Groningse gaswinning voor heel 2015 is onverantwoord
  • Gaskraan moet verder dicht
  • Gevaar voor aardbevingen is hoog
  • Minister Kamp heeft onvoldoende rekening gehouden met de veiligheid van de inwoners van Groningen
  • Kabinetsplannen van tafel geveegd
  • Verbod op gaswinning regio Loppersum
  • Kamp moet met een nieuw plan komen (instemmingsbesluit op nieuw gaswinningsplan)
  • In afwachting van dat plan dit jaar maximaal 27 miljard kuub winnen

De eerste reacties (wordt steeds aangevuld)

Groningse gedeputeerde Eikenaar: ‘Kleine overwinning’
‘(…) De Groningse gedeputeerde voor gaswinning, Eelco Eikenaar (SP), spreekt van een “kleine overwinning”. De minister heeft bakzeil moeten halen, zei hij. Maar voor de provincie is dit genoeg. De gaswinning moet volgens hem nog verder terug. (…)’ (NOS)
En tegen het Dagblad van het Noorden: ‘(…) ,,We zijn er nog niet, maar de rechter geeft wel een krachtig signaal af. De minister heeft de deksel op de neus gekregen en moet zijn huiswerk overdoen. Ik had daar ook op gehoopt. De gaswinning moet terug naar het niveau waarop het veilig is. We hebben 12 miljard kuub in ons collegeprogramma staan.”(…)’ (DvhN)

Groninger Bodembeweging: ‘Weer een slag gewonnen’
‘(…) Dick Kleijer van de Groninger Bodembeweging: ‘De impact hiervan is niet gering. We zijn zeer verheugd, weer een slag gewonnen. Het is een historisch moment. We moeten nog verder terug, maar het gaat stap voor stap. Kamp wilde eerst 5 mrd, toen 42 mrd, toen 33 mrd en nu mag hij niet meer dan 27 mrd. En het moet nog verder terug.’ (…)’ (RTV Noord)

Groningen Centraal: ‘Krachtig signaal, maar niet genoeg’
‘(…) Nette Kruizenga van Groningen Centraal: ‘We zijn zeer blij. Het is een sterk signaal, maar nog lang niet genoeg. Het gaat om de veiligheid en dus moet de winning naar nul.’ (…)'(RTV Noord)
‘(…) Bram Reinders: Als actievoerders hebben wij onze tanden laten zien. Met succes. Voor het eerst bepaalt een rechter dat minister Kamp en de NAM niet zomaar Groningen kunnen leegtrekken. Wij blijven er alles aan doen om te voorkomen dat ze ons naar de Filistijnen helpen.” (…)’ (NRC)

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks); ‘Eindelijk goed nieuws voor Groningen’
‘(…) ,,De uitspraak is glashelder”, zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. ,,Om de veiligheid van Groningers te garanderen, moet de gaskraan verder dicht. Eindelijk goed nieuws voor de provincie.” ,,Wat wel steekt, is dat Kamp niet meteen het advies van de toezichthouder opvolgde in 2013, maar de Groningers dit bij de rechter moesten bevechten. Dit is de zoveelste in een reek gerechtelijke uitspraken die deze regering dwingt om het oude fossiele tijdperk te verlaten.” (…)’ (DvhN)

Stientje van Veldhoven (D66): ‘Snel in debat met Kamp’
‘(…) ,,D66 wil zo snel mogelijk in debat met minister Kamp over de uitspraak van de Raad van State. Het moet worden voorkomen dat het kabinet later weer door de rechter wordt teruggefloten over de plannen voor de gaswinning in 2016”, zegt Kamerlid Stientje van Veldhoven. (…)’ (DvhN)

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): ‘Pijnlijk duidelijk’
‘(…) ,,Weer wordt minister Kamp teruggefloten vanwege zijn gasbeleid. Het is de tweede keer dit jaar dat de Raad van State hem moet corrigeren in het belang van de veiligheid van Groningen. Dat het gasbesluit is vernietigd, maakt pijnlijk duidelijk dat de gaswinning nog steeds onverantwoord hoog is”, zegt Kamerlid Carla Dik-Faber. (…)’ (DvhN)

Ymre Schuurmans, hoogleraar staats- en bestuursrecht: ‘Ferme uitspraak’
‘(…) Een „ferme uitspraak” vindt Ymre Schuurmans, hoogleraar staats- en bestuursrecht in Leiden. En een gevoelige „tik op de vingers” van minister Kamp. „De rechter laat zien dat de economische en financiële belangen bij de gaswinning niet altijd voorgaan. In Loppersum prevaleert de veiligheid van de gedupeerde Groningers.” (…)’ (NRC)
Milieudefensie: ‘Een volgende klap in het gezicht van Kamp’
‘(…) Ook Milieudefensie is nog niet tevreden. “We herhalen dat de kraan dicht moet”, reageert de organisatie. Milieudefensie noemt de uitspraak de volgende overwinning van de Groningers en “een volgende klap in het gezicht van minister Kamp en de NAM”.  (…)’ (NOS)

Verloop gaswinning Groningenveld

Schermafdruk 2015-11-18 11.15.13
Bron: NAM
Laatste staaf is 2015. De winning in 2015 staat in die laatste staaf nu nog op 23,7 mrd kuub (t/m oktober). Minister Kamp wilde voor 2015 tot 33 mrd kuub gaan, maar de Raad van State heeft nu bepaald dat dat in principe niet meer mag zijn dan 27 mrd kuub.

Bronnen
FD, 18 november 2015: Raad van State wijst Groningse gaswinning af (registratie)
Telegraaf, 18 november 2015: Gaskraan moet verder dicht 
NOS, 18 november 2015: Raad van State vernietigt gasbesluit minister Kamp
RTV Noord, 18 november 2015: Raad van State: gaswinning moet terug naar 27 miljard kuub
Dagblad van het Noorden, 18 november 2015: ‘Uitspraak overwinning voor Groningen’
Dagblad van het Noorden, 18 november 2015: ‘Kamp weer teruggefloten wegens gasbeleid’
NRC, 18 november 2015: Ferme ‘tik op vingers’ voor Kamp
NOS, 18 november 2015: ‘Bingo, de gaswinning gaat verder omlaag’
Foto: Slochteren. Foto FluxEnergie/Paul Tolenaar

Zie ook
Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.