Gasdebat: Alle aanbevelingen aardbevingsrapport overnemen

4 maart 2015 – De Tweede Kamer vindt unaniem dat minister Kamp van Economische Zaken alle aanbevelingen moet overnemen uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen.

In dat rapport is de OVV zeer kritisch; de overheid en bij de gaswinning betrokken bedrijven hebben jarenlang geen aandacht besteed aan de veiligheid van de Groningers. Zowel de oppositiepartijen als beide regeringspartijen schaarden zich tijdens het gasdebat achter de conclusies en aanbevelingen van de OVV.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Dat betekent dat de gaswinning moet worden teruggeschroefd, het toezicht erop dient te worden verbeterd, de Groningers veel meer betrokken worden bij gasbesluiten en dat het ministerie van Economische Zaken zijn centrale rol moet opgeven. (…)’

Kamp betuigde eerder al spijt dat de veiligheid van de Groningers was genegeerd. Dat herhaalde hij tijdens het debat. Hij zal zich met het kabinet beraden op hoe hij de aanbevelingen uit het rapport overneemt.

Hoewel oppositiepartijen hoopten dat hij ook de gaswinning verder zou terugschroeven, houdt Kamp vast aan de eerder toegezegde datum van 1 juli. Dan zal hij besluiten hoeveel gas er in de tweede helft van het jaar gewonnen mag worden. Nu wil hij nog geen uitspraken doen over de maximaal te winnen hoeveelheid gas voor 2015.

 

Bronnen
de Volkskrant, 3 maart 2015: ‘Kamp moet alle aanbevelingen overnemen’
EnergieOverheid, 3 maart 2015: Gasdebat: Kamp geeft geen krimp
NRC, 3 maart 2015: Kamp houdt vast aan deadline van 1 juli voor besluit gaswinning
NOS, 3 maart 2015: Kamp draait gaskraan niet eerder dicht

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.