Gaslek in Californië eindelijk provisorisch gedicht

12 februari 2016 – Het enorme lek in Californië, waardoor al maanden lang zo’n 50 ton methaangas per uur ontsnapte, is voorlopig gedicht. Aldus meldt de veroorzaker, gasbedrijf SoCalGas.

Het lek (sinds oktober 2015, in de buurt van Porter Ranch bij Los Angeles) staat inmiddels te boek als een van de grootste milieurampen ooit in de Verenigde Staten. Duizenden omwonenden moesten worden geëvacueerd. Zeer veel menen zijn er ziek van geworden (hoofdpijn, bloedneuzen, misselijkheid).

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Volgens de autoriteiten vormt het methaangas geen gevaar voor de gezondheid op lange termijn. Maar voor het milieu is het een ramp. Methaangas is een broeikasgas dat tot 80 keer schadelijker is voor de ozonlaag dan koolstofdioxide. Volgens de autoriteiten ontsnapte er 30.000 à 58.000 kilogram methaangas per uur, wat overeenkomt met de uitstoot van 4,5 miljoen wagens per dag. Het bedrijf SocalGas is er nu dus eindelijk in geslaagd om het lek te dichten. De gecompliceerde operatie nam weken in beslag. Er moest zelfs een tweede put gegraven worden om de pijpleiding die honderden meters diep zit te kunnen bereiken en om te leiden. De eerste put is nog niet permanent afgesloten, maar dat zou later gebeuren. (…)’

Bronnen
De Morgen, 12 februari 2016: Gaslek in Californië voorlopig gedicht volgens bedrijf
Foto: still uit reportage KCCAL9

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.