‘Gasloos wonen leeft nog niet bij de burger’

‘Gasloos wonen leeft nog niet bij de burger’

UPDATE – 20 juni 2016Het dagblad Trouw berichtte zaterdag over een onderzoek waaruit blijkt dat overschakelen naar ‘gasloos wonen’ nog helemaal niet leeft.

Trouw meldt dat dat blijkt uit een onderzoek van HIER klimaatbureau dat ook zaterdag verscheen.

Trouw bericht over het onderzoek:
‘(…) Geconfronteerd met het idee van gasloos wonen worden flink wat mensen bang voor hoge vervangingskosten. ‘Slechts’ één op de tien ziet op tegen elektrisch koken. Een derde van de ondervraagden ziet het nut niet van gasloos wonen. Een krappe meerderheid ziet de noodzaak wel. Vooral als maatregel tegen klimaatverandering en omdat het gas opraakt.
Het is een ‘enorme opgave’ om van het gasverbruik af te komen, stelt het Hier Klimaatbureau. Want nu heeft 95 procent van de huishoudens nog een ketel om te stoken en te douchen. Dat dit op termijn verandert, is slechts bij 14 procent van de mensen bekend.
“De grootste opgave ligt straks dan ook in het meekrijgen van bewoners”, denkt directeur Sible Schöne van het Hier Klimaatbureau. (…) Het kabinet stuurt aan op woonwijken zonder CO2-uitstoot in 2050. Voor het verstoken van aardgas is dan geen plek meer. (…)’

HIER Klimaatbureau: ‘Helft Nederlanders vindt dat huishoudens moeten stoppen met aardgas’
Inmiddels heeft HIER Klimaatbureau het onderzoek zelf ook gepubliceerd. HIER legt een iets ander accent dan Trouw: ‘Helft Nederlanders vindt dat huishoudens moeten stoppen met aardgas’, maar HIER erkent ook ‘dat het niet echt leeft’.

Uit het persbericht van HIER Klimaatbureau
‘(…) Maar liefst 86 procent van de Nederlanders is niet op de hoogte van de plannen van de Nederlandse overheid rondom de uitfasering van aardgas. Desondanks is bijna de helft van de Nederlanders het er wel mee eens dat huishoudens moeten stoppen met het gebruik van aardgas, tegenover 36 procent die tegen is. Ruim een derde ziet in deze warmtetransitie het meest op tegen de kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau onder 3.177 respondenten.

Vanaf 2050 verwarmen zonder CO₂-uitstoot
In het Energierapport van het ministerie van Economische Zaken staat dat de verwarming van woningen en gebouwen in Nederland in 2050 geen CO₂-uitstoot meer mag veroorzaken. Dat betekent dat Nederlandse huishoudens en kantoren moeten stoppen met het gebruik van aardgas. Een enorme opgave aangezien op dit moment 95 procent van de woningen in Nederland verwarming en warm water op aardgas heeft. Slechts 14 procent van de Nederlanders is op de hoogte van dit voornemen en maar liefst 86 procent weet dit niet, zo blijkt uit onderzoek van HIER.

Sible Schöne, directeur van het HIER klimaatbureau: “De warmtetransitie is een belangrijk onderwerp in de energiedialoog die nu plaatsvindt op initiatief van het ministerie van Economische Zaken, maar het is duidelijk dat het niet echt leeft bij de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking. De grootste opgave ligt straks dan ook in het meekrijgen van bewoners. Een landelijk kader, aantrekkelijke proposities, op het gebied van geld, comfort en woningverbetering, en goede communicatie over de gevolgen voor individuele huishoudens zijn heel belangrijk. Lokale energie-initiatieven en wijkgebonden bewonersorganisaties kunnen een waardevolle rol spelen om voldoende draagvlak te realiseren.”

Meerderheid Nederlanders vindt dat huishoudens moeten stoppen met het gebruik van aardgas
Bijna de helft van de respondenten is het er mee eens dat Nederland moet stoppen met het gebruik van aardgas. De belangrijkste redenen die zij aangeven zijn het klimaatprobleem (53%) en het feit dat het gas opraakt (21%). De aardbevingen in Groningen en de afhankelijkheid van Rusland worden in mindere mate genoemd. Ruim een derde van de respondenten is het er niet mee eens. Van de tegenstanders vindt de grootste groep (42%) het ‘weer zo’n linkse hype’. Andere tegenargumenten zijn dat we aardgas nodig hebben, dat de bijdrage van Nederland te klein is en de kosten. 12 procent heeft er geen mening over.

Nederlanders zien het meest op tegen de kosten
Er is een aantal alternatieven voor verwarming met een CV-ketel op gas. Voorbeelden zijn warmtenetten, elektrische warmtepompen of warmte-koude-opslag. De meeste huizen zijn niet  geschikt om meteen op zo’n alternatief over te gaan. Vaak moet het huis bijvoorbeeld eerst beter geïsoleerd worden, voordat een nieuwe installatie geplaatst kan worden. Ruim een derde (37%) van de Nederlanders ziet het meest op tegen de kosten die deze transitie met zich mee zou brengen. Op twee staat niet meer koken op gas (11%). Meer dan een vijfde ziet echter helemaal nergens tegenop.(…)’

 

Bronnen
Trouw, 17 juni 2016: Gasloos wonen leeft nog niet bij de burger (via Blendle)
HIER Klimaatbureau, persbericht, 20 juni 2016: Helft Nederlanders vindt dat huishoudens moeten stoppen met aardgas – 86% Nederlanders niet op de hoogte van uitfasering aardgas
HIER Klimaatbureau, rapport: 12x Visies op wonen zonder aardgas (pdf, 80 pag.)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.