Gasloos wonen – ‘Overheden onderschatten de complexiteit’

Gasloos wonen – ‘Overheden onderschatten de complexiteit’

22 mei 2017Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland, vreest dat de overheden de complexiteit onderschatten van het aardgasloos maken van woningen. ‘Schep geen irreële verwachtingen’, zegt ze in een interview van Trouw.

Uit het interview van Trouw
‘(…) “Bij het afsluiten van gas in huizen kom je in het domein van de privésfeer. Het gaat om grote ingrepen bij mensen thuis. Dat is nogal wat. Ik vind daarom dat je rust moet betrachten. In de Energieagenda van minister Kamp staat dat we aardgas afbouwen richting 2050. Gebruik die volle 33 jaar. Stop tijdig met gasgebruik in huizen, maar niet ongeduldig. De gebouwde omgeving neemt zo’n 13 procent van de CO2-emmissies voor zijn rekening, de industrie en energiesector ruim 50 procent. Als je snel de CO2-uitstoot wil verlagen kun je grote stappen zetten door aanpassingen in deze sectoren. (…) Gemeenten die zeggen: rond 2030 is iedereen van het aardgas af en zijn we energieneutraal, die verkondigen stoere taal die voor veel mensen niet behapbaar is.
Stoppen met aardgas klinkt als een technisch en rationeel proces, maar dat is het niet. Het is een sociaal proces, waarin je mensen moet voorbereiden en meenemen. Niet iedereen zegt zomaar: kom maar binnen om de leidingen en de cv-ketel weg te halen. Zonder te willen somberen: laten we niet onderschatten hoe complex de emoties van mensen zijn. (…)’

Bronnen
Trouw, 20 mei 2017: ‘De mensen moeten er wel blij van worden’ (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar. Portretfoto: Energie-Nederland

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.