‘Gasproductie terecht omlaag’

‘Gasproductie terecht omlaag’

24 juni 2016Vanmiddag zal naar verwachting het kabinet bekendmaken dat de gasproductie in Groningen verder naar beneden gaat. Waarschijnlijk met 3 mrd kuub naar 24 mrd kuub. ‘Minister Kamp ontkomt er niet aan’, concludeert het FD. ‘Maar het stelt nog niet gerust’, stelt De Telegraaf.

In het hoofdredactioneel commentaar schreef het FD gisteren: 
‘(…) De decennialange bonanza voor de schatkist komt hoe dan ook ten einde. Een toekomstig kabinet zal daar bij de projecties van de gasbaten rekening mee moeten houden. (…) Dit jaar worden de gasbaten op nog maar € 3,75 mrd geschat. Dat is ruim € 11 mrd minder dan in 2013 en circa € 8 mrd minder dan het bedrag waar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem oorspronkelijk op had gerekend. Een productie van 24 miljard m3 zal naar schatting nog eens een half miljard afsnoepen van de miljoenennota die in september bekend wordt. (…) Het Staatstoezicht op de Mijnen laat er geen twijfel over bestaan dat een lagere winning de risico’s op bevingen vermindert. Terecht brengt de minister de leveringsverplichtingen daarom doelbewust omlaag. Klanten in binnen- en buitenland dienen hun afhankelijkheid van Gronings gas te verminderen door hun installaties geschikt te maken voor andersoortig aardgas. Ondertussen worden geen nieuwe lange termijn contracten aangegaan.
Nederland is decennialang verwend met ­cadeautjes uit Groningen. Nu moet het snel ­wennen aan de nieuwe sobere realiteit. (…)’

Maar het stelt nog niet gerust
Vooruitlopend op het kabinetsbesluit stelde De Telegraaf gisteren: ‘Gas terug’ stelt nog niet gerust.
‘(…) De Groningers zijn echter niet gerust en willen dat de gaskraan verder dicht gaat. (…) Het is waarschijnlijk een tijdelijk stapje terug, vooral voor de zekerheid. Als het aantal aardbevingen laag blijft, er gelijkmatig gepompt wordt en de NAM een ‘adequaat meet- en regelprotocol’ opstelt, kan de kraan na een paar jaar weer open naar 27 miljard kuub. (…) De inwoners van Groningen willen dat de gaswinning veel verder wordt teruggeschroefd. „Het is toch niet consistent? Eerst is twaalf miljard kubieke meter al gevaarlijk, een paar jaar later kan 27? Het is een beetje rustiger en dan kan het weer? De bodemdaling gaat bovendien door”, foetert secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging.
Ger Warink uit Loppersum, die zelf schade heeft aan zijn woon- en winkelpand, vertrouwt het evenmin. „Sinds hier de gaskraan veel verder dichter is gedraaid, is het hier helemaal over met zware bevingen. Maar zodra de gaskraan weer open gaat bij kou, komen weer bevingen. De gasdruk is nu eenmaal maar een derde van wat het ooit was. Dat komt nooit meer terug in de ’leeglopende ballon.” (…)’

Bronnen
FD, 23 juni 2016: Gasproductie gaat terecht omlaag (Registratie)
De Telegraaf, 23 juni 2016: ‘Gas terug’ stelt nog niet gerust (via Blendle)
Foto: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.