GasTerra bezorgd over politieke beloftes rond gaswinning


6 maart 2017
Tegenover het Dagblad van het Noorden heeft GasTerra zijn bezorgdheid geuit over de beloftes die politieke partijen nu doen over het verder verminderen van de gaswinning in Groningen. ‘Of dat waar te maken is, is nog maar de vraag.’

Het Dagblad van  het Noorden sprak  waarnemend topman Robert van Rede van GasTerra over de beloftes van sommige politieke partijen met betrekking tot de omvang van de gaswinning in Groningen.

Van Rede (GasTerra): ‘Wat als het onmogelijk blijkt?’

Uit het DvhN
‘(…) Van Rede: „Ze hebben zich nog niet lang geleden door minister Kamp laten overtuigen dat er goede redenen zijn om niet lager te gaan zitten dan 24 miljard kubieke meter per jaar. (…) Ze konden in zijn argumentatie geen gaten schieten. Tijdens het lijsttrekkersdebat in het Noorden stelden ze dat volume weer ter discussie. Ze hebben verwachtingen gewekt waarvan ik me afvraag of ze die kunnen waarmaken, want ze hebben niet aangegeven hoe ze dat gaan doen. Ik maak me zorgen over wat het maatschappelijk teweeg brengt als blijkt dat het op korte termijn onmogelijk is.”
Een nieuwe verlaging van het productieplafond kan volgens Van Rede de leveringszekerheid in gevaar brengen, maar mogelijk ook ten koste gaan van de veiligheid in het gebied. „Je hebt een bepaald volume gas nodig om al onze klanten te kunnen leveren. Minister Kamp heeft dat, met onderbouwing door het Staatstoezicht op de Mijnen, meegewogen door een besluit te nemen dat zowel recht doet aan veiligheidseis als aan leveringszekerheid”, aldus Van Rede.
GasTerra werkt op de grens van zijn mogelijkheden, aldus Van Rede. Dat komt volgens hem niet alleen door het productieplafond. Ook de noodzaak om het Groningse gas gelijkmatig te produceren om aardschokken te voorkomen – twee miljard kubieke meter gas per maand – vergt veel van de gashandelsonderneming. De vraag van de klanten fluctueert immers, onder meer door de seizoenswisselingen.
GasTerra heeft daarom een deel van de gasopslag nabij Alkmaar gehuurd om gas te kunnen opslaan. Ook door inkopen op de beurs en in het buitenland probeert het concern klanten tijdig te bedienen. Van Rede: „Er is hier een heel stel puzzelaars aan het werk om te zorgen dat we aan onze verplichtingen kunnen voldoen.” (…)’

Bronnen
DvhN, 4 maart 2017: GasTerra: zorgen over politieke beloftes (via Blendle)
Foto: NAM
Portretfoto: GasTerra

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.