GasTerra steunt ontwikkeling brandstofcel

25 september 2015 – GasTerra gelooft in brandstofcellen en ondersteunt daarom startups die brandstofcellen ontwikkelen met geld en kennis.

Anton Buijs, communicatiemanager van GasTerra, legt uit waarom GasTerra bepaalde innoverende startups ondersteunt.

Uit een persbericht van GasTerra
‘(…) GasTerra ondersteunt enkele van deze kansrijke initiatieven, (…) vooral in combinatie met gas. “Onze hulp bestaat uit kennisdeling en financiële middelen beschikbaar stellen.” Buijs vindt het lastig te voorspellen of en hoe deze veelbelovende projecten ook daadwerkelijk worden opgepikt door startups. “Startups zetten vooral in op innoveren van wat er al bestaat, zoals de brandstofcel. Deze worden steeds beter en kunnen als gecombineerde warmte- en elektriciteitsbron dienen met toevoeging van gas of waterstof. Omdat we geloven in de toekomst van dergelijke brandstofcellen, promoten wij dit actief. Dat heeft al tot bedrijfsmatige activiteiten geleid. Een voorbeeld is het Amsterdamse bedrijf BlueGeneration. Zij zijn nauw betrokken bij de marktintroductie van de brandstofcel in Nederland. Samen met hen hebben wij experimenten met brandstofcellen uitgevoerd op de Groningse proeftuin.” (…)’

Brandstofcellen zetten waterstof, in dit geval verkregen uit aardgas, en zuurstof via een elektrochemisch proces om in elektriciteit. Het elektriciteitsrendement van de brandstofcellen ligt een factor 2 hoger dan dat van traditionele elektriciteitscentrales. Dit komt doordat de bij centrale elektriciteitsopwekking vrijkomende warmte in bijna alle gevallen niet kan worden benut en er daarnaast transportverliezen optreden.
Door het hoge rendement van de brandstofcel en het gebruik van aardgas is de CO2-emissie (per kWh) slechts een kwart van de emissie van een kolencentrale. Als de brandstofcel gebruik zou maken van biogas kan het systeem zelfs klimaatneutraal worden.
Het Energy Transition Center van de Energy Academy Europe te Groningen doet aanvullend onderzoek naar het centraal aansturen van brandstofcellen.

Bronnen
GasTerra, 25 september 2015: Kansen voor startups bij energietransitie

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.