Gasunie sluit aan bij Gronings aardwarmteproject

Gasunie sluit aan bij Gronings aardwarmteproject

22 december 2016Gasunie New Energy sluit zich aan bij ‘Warmtenet Noordwest’, een project waarbij 10.000 woningen in de stad Groningen worden verwarmd met aardwarmte. De Gasunie-dochter tekende deze week een intentieovereenkomst met Warmtestad, een bedrijf van de gemeente en Waterbedrijf Groningen.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) Gasunie, waar veel ervaring is met aanleggen van netwerken, gaat het warmtenet onder de huizen aanleggen. Voor de gemeente en Waterbedrijf Groningen is het binnenhalen van Gasunie een opsteker.
‘We hebben van het begin af aan gezegd dat we voor het warmteprojecht Noordwest er partners bij willen hebben om het te versterken’, zegt directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen. (…)’

Uit een bericht van Gasunie New Energy
‘(…) Dit past in de strategie van Gasunie, die er onder meer op is gericht een overgang naar een CO2-neutrale energievoorziening te versnellen. (…)
Gerard van Pijkeren, directeur van Gasunie New Energy over het initiatief: “Het is ons doel de energietransitie te versnellen. Warmtenetten zijn, net als groen gas in combinatie met warmte-pompen, van wezenlijk belang voor het verduurzamen van bestaande woningen. WarmteStad heeft in de afgelopen jaren enorme stappen gezet en veel kennis opgebouwd over warmtenetten in een al bestaande woonomgeving: dat zijn zaken waar wij van WarmteStad kunnen leren.”

Warmtenet Noordwest
Het Warmtenet Noordwest levert op termijn duurzame, betaalbare en lokale warmte aan meer dan 10.000 huishoudens in het noordwesten van de stad Groningen. Gasunie New Energy is samen met Warmtenet Noordwest bv beoogd partner voor een transportvennootschap die zorgt voor de bouw, het onderhoud en het beheer (de instandhouding) van het warmtenet. (…)’

Warmtenet Noordwest wil vanaf 2018 warmte gaan leveren. Momenteel zijn er 3600 ‘woning-equivalenten’ die de warmte willen afnemen, aldus Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen tegenover RTV Noord. Genoeg om de eerste boring naar warmte te doen. Die boring kost 10 miljoen en er is een risico dat er geen succes is.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) ‘Als je boort, weet je het pas zeker, maar we hebben behoorlijk goed ons huiswerk gedaan’, aldus Zwart. ‘We hebben goed gekeken naar andere projecten, onder meer in Parijs en Hamburg, dus we gaan niet over één nacht ijs.’ (…)’

Bronnen
RTV Noord, 19 december 2016: Gasunie sluit aan bij aardwarmteproject Stad
Dagblad van het Noorden, 19 december 2016: Gasunie beheert stadsverwarming Groningen
Gasunie New Energy, 19 december 2016: Gasunie New Energy beoogd partner voor Warmtenet Noordwest
Website Warmtestad

Foto: Warmtestad

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.