GasUnie sluit zich aan bij North Sea Wind Power Hub Doggersbank

TenneT: ‘Energie-eiland in Noordzee weer stap dichterbij’

GasUnie treedt toe tot het consortium van Europese elektriciteits- en gasnetbeheerders die in de Noordzee een energie-eiland willen bouwen. Deze North Sea Wind Power Hub moet omringende landen voorzien van offshore windenergie en de energievoorziening van deelnemende landen beter op elkaar afstemmen. Met haar groeiende kennis op het gebied van Power-to-Gas, hoopt GasUnie een belangrijke rol te kunnen spelen in de ontwikkeling van het eiland van groen waterstofgas als medium voor overtollige energie. 

Tot de toetreding van de Gasunie bestond het North Sea Wind Power Hub-consortium uit de Nederlandse en de Duitse tak van TenneT en het Deense Energinet. Met de aanleg van het energie-eiland op de Doggersbank willen zij het mogelijk maken om omliggende landen te voorzien van off-shore windenergie, en de gewonnen elektra beter te verdelen over de deelnemende Europese landen. Hierdoor worden ook de energiemarkten van deelnemende landen met elkaar verbonden, zodat internationale elektriciteitshandel mogelijk wordt.

Gelijkstroom moet grensoverschrijdende elektriciteitsverbindingen verbeteren

De Doggersbank ligt op een relatief ondiep deel van de Noordzee, vlakbij het Verenigd Koninkrijk en het punt waar de territoriale wateren van Nederland, Duitsland en Denemarken samenkomen. Op het eiland moet de energie van nabijgelegen windmolenparken worden omgezet naar gelijkstroom, waardoor de efficiëntie van grensoverschrijdende elektriciteitsverbindingen aanzienlijk zou toenemen.

De elektriciteit moet vervolgens getransporteerd worden naar de deelnemende Noordzeelanden. Momenteel liggen de energielijnen alleen tussen de verschillende landen, zonder op een centraal punt samen te komen. De initiatiefnemers hopen dat behalve Nederland, Duitsland en Denemarken, ook het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en België zich zullen aansluiten, zodat ze tot een schaalgrootte kunnen komen die de kosten drukt.

100 GW aan offshore-windparken

Met de toetreding van GasUnie bundelen de vier bedrijven hun krachten voor de verdere studie rondom de North Sea Wind Power Hub. Het samenwerkingsverband is een belangrijke volgende stap om in de periode 2030‑2050 tot de uiteindelijke totstandkoming te komen, stelt GasUnie. Om EU-klimaatdoelstellingen te behalen, zou ongeveer 230 gigawatt (GW) aan offshore-windenergievermogen moeten worden ontwikkeld, stelt het gasnetbedrijf, waarvan 180 GW in de Noordzee.

Op de North Sea Wind Power Hub moet een vermogen van 100 GW aan offshore-windparken worden aangesloten, stelt GasUnie, en op de Doggersbank waait het veel en hard. GasUnie verwacht dat Power-to-Gas technologie hierbij een belangrijke rol zal spelen, omdat verwachte overschotten aan windstroom daarmee kunnen worden omgezet naar waterstof voor grootschalig transport naar land, opslag of buffering. Het eiland zou daarmee minder afhankelijk worden van de internationale energiekabels, en ook niet-Noordzeelanden kunnen bevoorraden.

Bronnen:

  • persbericht GasUnie, 13 september 2017, ‘Gasunie treedt toe tot North Sea Wind Power Hub’
  • Renewables Now, 24 maart 2017, ‘UPDATE – Dutch, Danish and German TSOs sign power island deal’

Beeld: TenneT

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.