‘Gaswinning Nederlandse Noordzee lijdt onder Britse fiscale voordelen’

22 april 2016 ‘Zonder een fiscale regeling vergelijkbaar met die van buurlanden, kan Nederland het met gaswinning wel schudden en zullen we dus eerder moeten beginnen met het importeren van gas’, waarschuwt Jo Peters van Nogepa op Energiepodium.

Het huidige investeringsklimaat in de gassector is belabberd, aldus Peters, secretaris-generaal van de brancheorganisatie van olie- en gasproducenten Nogepa. Maar in Nederland is die nog net een beetje belabberder dan in de rest van de Noordzee-landen. Zo heeft Groot-Brittannië naar aanleiding van de moeilijkheden in de sector de fiscale regels aangepast. Het is tijd dat Nederland dat ook doet, aldus Peters, anders moet Nederland volgens hem al sneller meer gas importeren.

Uit het bericht van Energiepodium
‘(…) Nogepa is momenteel met Kamp in gesprek over een nieuwe stimuleringsregeling voor kleine velden. Die regeling bestaat omdat kleine velden relatief duurder zijn om te ontginnen dan grote velden. De oude regeling liep tot eind 2015 maar Kamp heeft deze met een halfjaar verlengd om meer tijd te hebben om te bekijken of en in welke vorm die wordt voortgezet. Peters: “We verwachten dat die nieuwe regeling er komt en mogelijk ook wat ruimer dan de oude.”

Opties
Nogepa denkt daarbij zelf aan verlaging van de belasting op gaswinning die de overheid heft bovenop de vennootschapsbelasting of aan het versneld mogen afschrijven van investeringen. Op 4 mei komen de Nogepa-leden bijeen om te bezien welke andere opties er nog zijn om het Nederlandse investeringsklimaat voor de E&P-industrie te verbeteren.
Peters: “Een probleem voor Kamp is dat hij te maken heeft met verschuivende doelpalen. De regeling waarmee de minister straks komt, moet op z’n minst vergelijkbaar zijn met die van buurlanden. Maar de UK heeft de afgelopen tijd de fiscale regeling al twee keer verbeterd om investeren in winning van gas uit eigen bodem aantrekkelijker te maken.” (…)’

Bron
Energiepodium, 19 april 2016: Fiscaal klimaat UK treft gaswinning op Nederlands deel Noordzee

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.