Voorlopig gasbesluit over twee weken: gaswinning verder omlaag?

16 juni 2016Over twee weken komt het ministerie van EZ met een voorlopig besluit over hoeveel gas komend gasjaar gewonnen mag worden, aldus Reuters. Het definitieve besluit wordt half augustus verwacht. Bronnen melden aan de Telegraaf dat ze verwachten dat de gaswinning verder omlaag gaat, naar maximaal 25 miljard kuub. 

Op 30 juni of 1 juli komt het ministerie van EZ met een voorlopig gaswinningsbesluit, gebaseerd op aanbevelingen van de NAM, het Staatstoezicht op de Mijnen en zes andere belanghebbende partijen, aldus Reuters. Half augustus komt Kamp met zijn definitieve besluit voor de maximale gaswinning in komend gasjaar, dat op 1 oktober begint.

De Raad van State bepaalde eind vorig jaar dat maximaal 27 miljard kuub gas gewonnen mag worden, en in het geval van een extreem koude winter tot maximaal 33 miljard kuub. De NAM wil vasthouden aan die hoeveelheid.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) De provincie Groningen en de 11 gemeenten in het gaswinningsgebied willen echter dat de productie verder omlaag gaat om het risico op aardbevingen te verminderen. (…)’

Bronnen melden tegenover de Telegraaf dat de gaswinning mogelijk nog verder omlaag gaat.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) Bronnen melden dat de hoeveelheid eerder uitkomt op maximaal 25 miljard kuub. (…)’

Een gashandelaar bevestigt dat bericht tegenover Reuters en stelt dat de gaswinning in Groningen al laag is. Als de productie gelijk blijft, zegt de bron, zal de gaswinning dit jaar niet boven de 25 miljard kuub uitkomen. Een andere gashandelaar stelt dat het Groningse gas steeds meer wordt vervangen door gas uit Rusland.

Bronnen
Telegraaf, 15 juni 2016: ‘Gaswinning weer omlaag’ (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 15 juni 2016: ‘Gasproductie volgend jaar verder omlaag’
Reuters, 15 juni 2016: Dutch govt to issue draft decision on Groningen in two weeks

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.