Gaswinning Wapse mag hervat worden en Vermilion doet dat ook

Gaswinning Wapse mag hervat worden en Vermilion doet dat ook

3 maart 2017Gisteren heeft de Raad van State bepaald dat Vermilion weer door mag gaan met de gaswinning in het Drentse plaatsje Wapse. Vandaag heeft het bedrijf laten weten dat, ondanks de protesten, ook te zullen doen.

Eerder had de rechtbank Noord-Nederland de gaswinning stilgelegd, omdat Vermillion te veel gas zou hebben gewonnen. Milieudefensie had bezwaar gemaakt en kreeg gelijk van de rechter. De rechter constateerde namelijk dat Vermilion 60.000 kuub te veel had gewonnen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) verbood toen Vermilion verder te gaan met de gaswinning.
Maar Vermilion legde het verbod voor aan de Raad van State en kreeg daar gisteren gelijk. Kernpunt was de hoeveelheid gewonnen gas per dag: wordt daarbij gerekend met ‘Sm3’ of ‘Nm3’? De Raad van State heeft bepaald dat Vermilion 470.000 Nm3 aan gas per dag mag winnen.
Na de uitspraak van de Raad van State heeft het SodM zijn verbod ook weer ingetrokken en liet Vermilion vandaag weten gewoon weer door te gaan met de gaswinning.

 

Bronnen
Raad van State, 2 maart 2017: Uitspraak 201700806/2/A1
Vermilion, persbericht, 3 maart 2017:  Vermilion Energy hervat productie gasveld Diever
RTV Drenthe, 3 maart 2017: Vermilion begint weer met gaswinning in Wapse
Foto: Vermilion Energy (gaswinning in Nederland)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.