Gebouwen koelen met geluidsgolven

Gebouwen koelen met geluidsgolven

30 mei 2016 – Het Enschedese bedrijf Sound-Energy heeft een apparaat ontwikkeld dat met geluidsgolven gebouwen kan koelen en nauwelijks elektriciteit verbruikt, de THEAC-25. Aldus meldt het Technisch Weekblad.

Uit het bericht van het Technisch Weekblad
‘(…) Dit apparaat maakt gebruik van het thermo-akoestische principe, waarbij een temperatuurverschil een geluidsgolf kan opwekken om hitte om te zetten in koude. Een groot voordeel van het systeem is volgens medeoprichter Herbert Berkhout dat het nauwelijks elektriciteit verbruikt. ‘Het hete water, 100 tot 160 °C, is in de zomer relatief gemakkelijk te verkrijgen met vacuüm buiscollectoren.’ Ook restwarmte van andere processen is prima te gebruiken als warmtebron.
Het systeem past het thermo-akoestisch principe toe in een gesloten systeem van vier drukvaten en vier feedbackbuizen gevuld met argongas onder een druk van 15 bar. Via een warmtewisselaar wordt het water in het eerste drukvat opgewarmd. Parallel aan de eerste wisselaar ligt een tweede warmtewisselaar op kamertemperatuur, gescheiden door een regenerator, een soort ‘warmtespons’ van staalwol. Deze configuratie brengt de argonmoleculen in trilling en zo ontstaat er een geluidsgolf. Deze trilling arriveert via een buis in het tweede drukvat, waarin de warmtewisselaarsconfiguratie in spiegelbeeld is opgesteld. Daardoor remt de geluidsgolf af en neemt één wisselaar de warmte op. Als gevolg hiervan daalt de temperatuur in het drukvat. In de drukvaten drie en vier herhaalt dit proces zich. Het systeem vraagt alleen een kleine hoeveelheid elektriciteit voor de circulatiepompen. (…)  Omdat er in het warmtewisselaarsgedeelte van de THEAC-25 geen bewegende delen zitten, vindt er hieraan nagenoeg geen slijtage plaats en is er weinig onderhoud nodig. SoundEnergy belooft een levensduur van dertig jaar. (…) ‘De geluidsgolf blijft gewoon in de machine en is voor mens, plant en dier niet waarneembaar. Ook lopen de geluidsgolven niet door het te koelen gebouw.’ (…)’

160530-THEAC2x

Zero CO2 airconditioning
Uit de website van Sound Energy
‘(…) Cutting down on fossile energy consumption is a top priority for our generation. Climate control in buildings is one of the biggest factors in energy demand. SoundEnergy introduces a breakthrough technology that brings a fundamental change in this respect: cooling and heating buildings without using electricity or gas.
The basis of the concept can be summarized as follows:

 • One machine: the THEAC-25
 • Two applications: solar heat or waste heat
 • Double output: cooling and heating


The innovation is a result of 20 years of research into Thermo Acoustics conducted by Kees de Blok, SoundEnergy’s R&D manager. He succeeded to control Thermo Acoustics in such a way, that it can convert heat into cold. The result is the THEAC-25; a tried & tested machine producing 25kW cooling power. The technology is completely clean (zero CO2 and zero GWP) and sustainable as well as economically attractive. Using the technology saves costs. (…)
SoundEnergy has gained recognition and support of three leading innovation funds:

 • Tech For Future (NL)
  Focus: series-production, climate control
 • KIC InnoEnergy Highway Program (EUR)
  Focus: business creation
 • Kennispark Twente TOP Light (NL)
  Focus: start-up support (…)

Reportage BNR over Sound Energy (9 juli 2015)

Bronnen
Technisch Weekblad, 27 mei 2016: Gebouwen koelen met geluidsgolven (via Blendle)
Website Sound Energy
Foto’s: Sound Energy en still uit reportage BNR

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.