‘Gebruik belastingstelsel voor stimulering duurzaamheid’

16 januari 2015 – Het belastingstelsel is een goed beleidsinstrument om verduurzaming te stimuleren. Dat vindt 90 procent van een expertpanel voor maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De mate van vervuiling en het verbruik van grondstoffen moet een uitgangspunt zijn voor de belasting. 

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) deed onderzoek onder 300 leden van het MVO expertpanel.

Uit een bericht van MVO Nederland
‘(…) Voorbeelden die hoog scoorden zijn: een verpakkingsaccijns op wegwerpverpakkingen zoals België en Duitsland die kent, belasting heffen op autogebruik op basis van CO2 uitstoot, belastingvoordeel bij innovatieve investeringen in emissiereductie, belasting heffen op niet herbruikbare schaarse grondstoffen, en belasting op gebruik van fossiele brandstoffen en/of afval voor opwekking van elektriciteit. (…)’

De subsidies die er al zijn, zijn vaak voor korte termijnmaatregelen en dat is lastig voor bedrijven, legt Karen Maas van de EUR uit op BNR Nieuwsradio. Volgens Maas kan een andere manier om de belasting te berekenen een positieve stimulans zijn voor bedrijven die al met duurzaamheid bezig zijn.

Bronnen
MVO Nederland, 15 januari 2015: MVO Expertpanel: ‘Gebruik belastingstelsel voor stimulering verduurzaming’
BNR Nieuwsradio, 12 januari 2015: Tanken op 10 km hoogte, groene belastingen en slimme netwerken

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.