‘Geduld rond energieakkoord raakt op’

‘Geduld rond energieakkoord raakt op’

27 november 2015 – Trouw signaleert dat het geduld rond het energieakkoord op begint te raken. De betrokken milieuorganisaties zijn de stroeve onderhandelingen over extra maatregelen beu.

Toen in oktober duidelijk werd dat Nederland de energiedoelen echt niet zou halen, besloot Ed Nijpels, de procesbewaker rond het energieakkoord, dat er extra maatregelen genomen moesten worden. Vandaag had er een plan moeten liggen om de doelen voor duurzame energie (14 procent in 2020) en energiebesparing (100 Petajoule in 2020) wél te kunnen halen. Dat is dus niet gelukt.

Uit het artikel van Trouw
‘(…) Over de reden van de vertraging klinken verschillende verhalen. Volgens [Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace] zitten de onderhandelingen vast. Het wijst met de beschuldigende vinger naar VNO-NCW. De werkgeversorganisatie, een invloedrijke speler aan de onderhandelingstafel, zou extra milieumaatregelen tegenhouden. Thijssen noemt VNO-NCW ‘een blok aan het been’. “Daar zit een enorme weerstand. Wij vinden dat onacceptabel.”
Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie zegt in een reactie: “Wij houden ons aan de afspraken uit het energieakkoord. De milieubeweging roept wel vaker dat dingen niet snel genoeg gaan. Daar worden wij niet nerveus van.” (…)’

Nijpels wil er niks over zeggen.
Als premier Rutte afreist naar COP21 dan is er geen gerepareerd energieakkoord en heeft hij de zaken in eigen huis dus niet op orde.

 

Bronnen
Trouw, 26 november 2015: Geduld rond energieakkoord raakt op
Foto: Nuon

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.