Gedupeerden aardbevingen: ‘Grote doorbraak’ – NAM gaat uitspraak bestuderen

1 maart 2017De gedupeerden spreken van een grote doorbraak nu de rechter de NAM ook aansprakelijk houdt voor hun immateriële schade. De NAM geeft nog even geen reactie. ‘Wij zijn op zoek naar duidelijkheid. We gaan daarom de uitspraak bestuderen’, zegt NAM-directeur aardbevingen Thijs Jurgens.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) ‘De NAM is aansprakelijk gesteld voor fysieke en immateriële schade, dat is duidelijk’, verklaart Jurgens. ‘Maar waar moet een claim voor immateriële schade aan voldoen?’, vraagt Jurgens zich vervolgens af. (…)’

De advocaat van de gedupeerden, Pieter Huitema, noemt de uitspraak van de rechter ‘een grote doorbraak’.
Uit een ander bericht van RTV Noord
‘(…) ‘Mensen zijn aangetast in hun woongenot, sommigen hebben psychische klachten. Dat wordt nu erkend. En wat ook belangrijk is: Aantasting van woongenot leidt nu ook tot een materiële vergoeding, oftewel de hypotheekrente die ze betaald hebben in die periode kunnen ze terugvorderen. Dit is echt een grote doorbraak’, aldus Huitema.

Claimen
‘Mensen kunnen gaan claimen’, concludeert de advocaat. De hoogte van de vergoeding moet bepaald worden in aparte procedure. Dat kan overigens nog lang duren, eventueel kan de NAM in hoger beroep. Huitema is desondanks van plan om zo snel mogelijk de eerste claims in te dienen.
Een tweede doorbraak was volgens Huitema dat de rechter ook vond dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld tussen januari 2013 en 2015 en dus ook aansprakelijk is voor de schade van toen. De Staat verzuimde na de zware beving bij Huizingen om de gaswinning terug te schroeven. (…)’

Bronnen
RTV Noord, 1 maart 2017: Reactie NAM op uitspraak: ‘Wij zijn op zoek naar duidelijkheid’
RTV Noord, 1 maart 2017: Advocaat: ‘Dit is een grote doorbraak’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.