‘Geef geld Pallas aan ECN voor onderzoek naar schone energie’

‘Geef geld Pallas aan ECN voor onderzoek naar schone energie’

26 oktober 2015 – In het VPRO-radioprogramma Argos stelde Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zaterdag voor om het geld dat voor de Pallas-reactor gereserveerd was nu aan ECN te geven en zo de bezuiniging op het ECN-onderzoek terug te draaien.

Liesbeth van Tongeren werd door het VPRO-radioprogramma Argos om commentaar gevraagd op de onthulling dat de provincie Noord-Holland in het geheim besloten heeft geen geld meer te willen steken in een nieuwe kernreactor in Petten, de Pallas-reactor. Van Tongeren vindt dat in dat geval het geld beter naar het ECN-onderzoek naar schone energie kan gaan.

Haar partij is overigens iets terughoudender over de bestemming van de Pallas-gelden. Op de website van GroenLinks wordt bepleit het geld voor schone energie in te zetten, maar daarbij wordt ECN niet genoemd.

Uit het bericht op de GroenLinks-website
‘(…) Het kabinet moet het geld voor de nieuwe Pallas-kernreactor in Petten inzetten voor echt schone energie. GroenLinks wil dat minister Kamp het voorbeeld van Noord-Holland volgt en het geld uit het project terugtrekt. Dat is al zo afgesproken in een bestuursakkoord tussen de Provinciale Staten van Noord-Holland en het ministerie van Economische Zaken uit 2012. Liesbeth van Tongeren: “Het is fantastisch nieuws dat Noord-Holland stopt met de financiering van Pallas. Nu moet minister Kamp dit voorbeeld volgen. De noodzaak voor een nieuwe kernreactor ontbreekt. Ik wil van minister Kamp weten hoe snel hij het Noord-Hollandse voorbeeld volgt en belastinggeld steekt in echt duurzame energie.”
Het was de bedoeling dat de financiering voor de Pallas-kernreactor in Petten door private investeerders zou worden opgehoest. De provincie Noord-Holland en het Rijk stelden 80 miljoen euro beschikbaar, die met rente zou worden terugbetaald. De provincie trekt de stekker uit het project en maakt een bedrag van 14 miljoen euro niet over, omdat Pallas nog geen private investeerders heeft gevonden. (…)’

Bronnen
Radiouitzending VPRO Argos, 24 oktober 2015: Terugluisteren Radio 1 (item begint op 28’55” en loopt tot 37’41”)
GroenLinks, 24 oktober 2015: GroenLinks: zet geld Pallas in voor schone energie
Zie ook
FluxEnergie, 24 oktober 2015: Geen nieuwe Pallas-reactor?
FluxEnergie, 20 oktober 2015: Zorgen over financiering ECN: budget in paar jaar gehalveerd

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.