‘Geef meer aandacht aan draagvlak energietransitie’

29 juli 2015 – Veel energieprojecten mislukken doordat er gebrek aan draagvlak is en dat slaat dan uiteindelijk om in verzet. Schakel de sociale wetenschappen vaker in, zegt psychologe Wielkens.

Carina Wiekens is hoofdonderzoeker ‘Energie & Gedrag’ bij het Kenniscentrum Energie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is van huis uit psycholoog en is gepromoveerd op het gebied van bewustzijn en gedragsbeïnvloeding. Wiekens verzorgt met senior adviseur Ernestine Elkenbracht een workshop over gedrag en energiebesparing tijdens het Nationaal Energie Congres op 9 september a.s..

Uit een bericht van Ensoc
‘(…) De energietransitie wordt doorgaans, in elk geval in eerste instantie, vanuit de technische kant bekeken. Technici bedenken mooie oplossingen en verbeteringen om het energieverbruik efficiënter en duurzamer te maken. (…) Veel projecten mislukken doordat er gebrek aan draagvlak is, wat gedurende het proces omslaat in verzet. Dat is gebleken in ons onderzoek naar het draagvlak van biovergisters in Coevorden en Foxhol. Ook ander onderzoek naar het draagvlak voor windmolens toont dat aan. Ook mislukken projecten doordat degenen die ‘iets moeten doen’ anders reageren dan verwacht. Dat blijkt uit ons onderzoek naar energy monitoring systemen en het onderzoek dat we gedaan hebben onder bewoners die deel uitmaken van een ‘smart grid’. Om de energietransitie te laten slagen is het daarom noodzakelijk om iedereen te activeren om een steentje aan de transitie bij te dragen. Dit betekent dat de noodzaak om nu iets te veranderen, breed gevoeld zal moeten worden. Hier is een rol voor sociale wetenschappers weggelegd. Ook is het nodig om per probleem gezamenlijk een oplossing te bedenken, of om een oplossing die door een beleidsmaker of technicus is bedacht te ‘vertalen’ of bruikbaar te maken voor de doelgroep. Hier zijn slimmere methoden voor nodig dan mensen simpelweg te vragen wat ze willen, want meestal weten ze dat nog niet precies. Pas wanneer de eerste ervaringen opgedaan worden, zie je dat mensen doorgaans een beeld krijgen van wat ze echt zouden willen en wat ze absoluut niet willen.’ (…)’

 

Bronnen
Ensoc, 28 juli 2015: Psychologe: ​‘Energietransitie vereist draagvlak’
Informatie over het Nationaal Energie Congres

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.