Geen Brusselse regels voor energieverbruik huishoudelijke apparaten

25 oktober 2016 De Europese Commissie – aangevoerd voor voorzitter Jean-Claude Juncker en zijn rechterhand Frans Timmermans – wil niet dat huishoudelijke en kantoorapparaten worden onderworpen aan Europese regels voor het energieverbruik.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Geen ‘bemoeizuchtige’ Brusselse regels voor broodrooster en haardroger. (…) Het besluit hierover dat vanmiddag wordt gepresenteerd, past in het streven van de Commissie naar minder regels. De opbrengst aan energiebesparing weegt volgens Timmermans en Juncker niet op tegen de overlast voor bedrijven en de reputatieschade (‘bemoeizucht’) voor de Commissie.
De Nederlandse GroenLinks-europarlementariër Eickhout noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat de Commissie energie-eisen voor broodroosters en haardrogers loslaat. ‘Dit zijn nu juist de efficiëntste energiebesparingsmaatregelen die je kunt nemen.’ (…)’

Uit een bericht van De Morgen (België)
‘(…) Juncker en Timmermans hebben geen zin in de hoon van de publieke opinie als de energiebesparing beperkt is. Voorheen bepaalden nationale en Commissieambtenaren min of meer welke producten onder de regels voor ecodesign kwamen, waarna de Commissie de kritiek moest beantwoorden. Onlangs stak een storm van protest op (vooral in Groot-Brittannië) toen als gevolg van EU-regels energievretende stofzuigers werden verboden. De Britse media schreeuwen al maanden moord en brand over de ondergang van de Britse thee en toast als sommige elektrische waterkokers en broodroosters in de ban zouden gaan.

Bronnen
De Volkskrant, 25 oktober 2016: Geen Brusselse regels voor broodrooster en haardroger (via Blendle)
De Morgen, 25 oktober 2016: Geen ‘bemoeizuchtige’ Brusselse regels voor broodrooster en haardroger
Foto: Europese Commissie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.