‘Geen draagvlak voor kernenergie in Nederland’

‘Geen draagvlak voor kernenergie in Nederland’

28 februari 2017 – De Provinciale Zeeuwse Courant reageert op het pleidooi van de Vereniging Nucleair Nederland voor het openhouden van de kerncentrale Borssele en de bouw van twee tot drie kerncentrales. ‘De VNN is duidelijk bevooroordeeld. Er is geen draagvlak voor’, stelt de krant in een commentaar.

Uit het commentaar van de PZC
‘(…) De Vereniging Nucleair Nederland poogt kernenergie op de kaart te zetten. Borssele zou open moeten blijven om ervaring op te doen met de techniek van de toekomst. De VNN wil twee tot drie kerncentrales bouwen, als eerste stap. In 2050 zou kernenergie 20 procent van het elektriciteitsgebruik in Nederland moeten dekken. De VNN lift mee op de pleidooien om kernenergie ondanks de bekende nadelen te ‘gedogen’ omdat het een snelle manier is om tot een CO2-vrije energievoorziening te komen.
De visie van de VNN moet met een korreltje zout worden genomen. De vereniging met leden als EPZ en Covra is duidelijk bevooroordeeld, met een groot vertrouwen in de ontwikkeling van de nucleaire techniek. De VVN noteert wel dat er nog langdurig onderzoek nodig is om tot veiligere en schonere kerncentrales te komen, maar de conclusie staat al vast. Als de maatschappij de kosten maar wil dragen, dan lukt het.
Waar landen als Engeland en Zweden zich beperken tot vervanging van kerncentrales, wil de VNN in Nederland flink uitbreiden. Daar is nu geen politiek draagvlak voor. De verkiezingen veranderen er weinig aan. Verder negeert de VNN de economische realiteit. De Britse regering moet de Franse uitbater van de nog te bouwen kerncentrales op Hinkley Point 35 jaar lang met vele miljarden subsidiëren omdat de kostprijs van die energie veel hoger is dan de marktprijs. In dit opzicht lijkt kernenergie sterk op windenergie. Die kan ook nog steeds niet zonder miljarden overheidssteun.
Windenergie heeft duidelijk het tij mee. Zonne-energie is ook kansrijk. Nu we in die stroom zitten, kan het helemaal geen kwaad even na te denken of we worden meegesleurd naar een plek waar we niet willen uitkomen. Daar is de aanbeveling van de VNN in elk geval wel goed voor. (…)’

Bronnen
PZC, commentaar, 28 februari 2017: Nieuwe kans voor Borssele? (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 27 februari 2017: ‘Nederland heeft twee of drie kerncentrales nodig’
Foto: Borssele (foto EPZ)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.