Geen scheurtjes in reactorvat Doel 4

22 oktober 2015 In het reactorvat van de Belgische kernreactor Doel 4 zitten geen scheurtjes. Het reactorvat is grondig geïnspecteerd nadat in Doel 3 en Tihange 2 wel scheurtjes waren aangetroffen.

Aldus meldt de krant De Morgen. Het is nog niet bekend wanneer Doel 4 herstart kan worden. België heeft zeven kerncentrales, alle van Electrabel. Vijf van de zeven centrales liggen stil.
In Doel liggen alle vier kerncentrales stil: Doel 1 en 2 omdat er aanvullende maatregelen getroffen moeten worden nadat een langere gebruiksduur werd toegestaan. Doel 3 vanwege scheurtjes en Doel 4 op de verdenking van scheurtjes (die nu onterecht blijkt).
In Tihange staan 3 centrales. Eén, Tihange 2, ligt stil vanwege scheurtjes. Tihange 1 en 3 draaien sinds augustus/september weer (voor zover bekend). Tihange 1 heeft stilgelegen wegens onderhoud en Tihange 3 wegens een noodstop.

Uit het bericht van De Morgen over Doel 3 en Tihange 2
‘(…) De scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 werden ontdekt in de zomer van 2012. Ze werden nadien heropgestart, maar op 25 maart 2014 opnieuw stilgelegd voor bijkomende tests. Sindsdien liggen ze stil. De beslissing over een heropstart ligt bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Volgens de website van Electrabel moet er geen heropstart verwacht worden voor 1 januari 2016, maar dat is een theoretische datum waarmee al meermaals geschoven werd. (…)’

Electrabel meldt slechts: ‘In afwachting van gedetailleerde analyses blijven beiden reactoren buiten dienst.’

Ook de centrales Doel 1 en Doel 2 liggen stil. Die wachten nog op een vergunning, nadat de politiek akkoord was gegaan met een verlenging van de toegestane levensduur. De FANC, het federale agentschap dat toeziet op de veiligheid, heeft echter extra veiligheidseisen opgelegd voor de langetermijnuitbating van Doel 1 en 2.

Bronnen
De Morgen, 21 oktober 2015: Geen scheurtjes in reactorvat Doel 4
Electrabel.be, update 1 oktober 2015: Doel 3 en Tihange 2
FANC, update 1 oktober 2015: FANC legt veiligheidseisen op aan Electrabel voor de langetermijnuitbating van Doel 1 en 2
Foto: de vier kerncentrales in Doel (foto Electrabel)

 

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.