Geen steun GroenLinks voor belastingplan zonder aanpak klimaatverandering

12 september 2015 – GroenLinks zal het belastingplan niet steunen als er geen ‘vergroening’ in zit om de klimaatverandering aan te pakken. Dat zegt fractievoozritter Jesse Klaver vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad.

JesseKlaverUit een persbericht van GroenLinks over dat interview
‘(…) “Mijn boodschap voor het kabinet met prinsjesdag is: wil je onze steun voor de lastenverlichtingen die je wilt gaan uitdelen, dan moet er ook echt vergroening in het pakket zitten. We moeten proberen de opwarming van de aarde te stoppen. Anders staat de steun van GroenLinks voor het belastingplan op losse schroeven,” zegt Klaver in het AD.
Klaver wijst op de meevaller van 5 miljard euro. Die is volgens hem nodig als smeerolie voor een stelselherziening waarin duurzame energie gestimuleerd wordt en milieuvervuiling zwaarder belast. Gebeurt dat niet, dan gaat er een streep door de steun voor lastenverlichting.
Klaver: “Wij zijn de eerste generatie die opwarming van de aarde echt gaat merken en de laatste generatie die er nog iets aan kan doen. Opeenvolgende kabinetten hebben een soepzooitje gemaakt van de aanpak van klimaatverandering. Het staat voor de onmacht van de politiek. Hou eens op! Je moet er werk van maken.”
Als voorbeelden van vergroening in het belastingstelsel noemt Klaver zwaardere belasting op vervuilende vrachtwagen en kolencentrales en fiscale voordelen voor buren die samen duurzame energie opwekken. (…)’

Bronnen
GroenLinks, 12 september 2015: Geen steun GroenLinks voor belastingplan zonder aanpak klimaatverandering
Algemeen Dagblad, 12 september 2015: ‘Bang om te falen? Zeker, maar ik ga door’ ‘Ik zie een neiging in de politiek om alles in geld uit te willen drukken’  (via Blendle)
Foto: GroenLinks (fotogaaf Merlijn Doomernik)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.