‘Geen subsidie voor duurzame-energieproductie’

‘Geen subsidie voor duurzame-energieproductie’

2 november 2015 – Op de website ‘Drenthe in transitie’ staat een pleidooi om af te zien van subsidies voor duurzame-energieproductie. Nota bene van iemand die beroepshalve alleen maar met duurzame energie bezig is.

Frans Debets heeft in Groningen een bureau dat adviseert rond duurzame-energieproductie. Hij zet kanttekeningen bij het gemak waarmee provincies en gemeenten zichzelf beloven in een bepaald jaar energieneutraal te zijn.
Uit de column op Drenthe in Transitie
‘(…) Er is [dan] een mooie, inspirerende ambitie maar verder blijft het onduidelijk hoe het doel gehaald moet worden. Lokale initiatieven zouden die fout niet moeten maken. Een advies: besteed niet te veel tijd aan inspirerende ambities, besteed je tijd aan concrete plannen. Dat geldt ook voor een huishouden. Het heeft niet zo veel zin jezelf te beloven over 10 jaar energieneutraal te zijn, begin eerst maar eens met een goed plan voor jaar 1.  Er zijn heel veel maatregelen denkbaar, het handigste is te beginnen met maatregelen die veel energie besparen en weinig moeite of geld kosten. Denk aan het afdichten van kieren, isoleren van de warmingsbuizen, gloeilampen vervangen door LED, verouderde apparaten wegdoen.  Het dak volleggen met zonnepanelen is verleidelijk, maar dat zou je pas moeten doen als de besparingsopties uitgeput zijn. Anders doe je net zo onhandig als de overheid, veel geld uitgeven aan dure windmolens en tegelijkertijd de maximum snelheid verhogen.
De stelling is: geen subsidie voor duurzame energie productie zolang we nog makkelijke besparingsopties hebben. (…)’

Frans Debets geeft met zijn adviesbureau overigens workshops voor gemeenten om energiemaatregelen door te kunnen rekenen (‘Wat zou er moeten gebeuren om uw stad of dorp geheel of gedeeltelijk over te zetten naar duurzame energie? Daarvoor krijgt u een model waarmee u uw eigen scenario’s kunt doorrekenen.’)

Bronnen
Drenthe in Transitie, 30 oktober 2015: Rekenen met energie: van ambitie naar concreet plan
Adviesbureau Debets
Illustratie: MMM Meer Met Minder Energie

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.