Geert Versnick. © Koen Mortelmans

Geert Versnick kan het besturen niet laten

Geert Versnick.

De algemene aandeelhoudersvergadering van Fluxys België heeft de omstreden Gentse (ex-?)politicus Geert Versnick (VLD) benoemd tot bestuurder. Hij zal die functie in oktober opnemen om ze in principe zes jaar lang uit te oefenen. Volgens De Tijd gebeurde die benoeming met unanimiteit van stemmen.

Vorig jaar legde Versnick onder zachte dwang zijn politieke mandaten deputé van de provincie Oost-Vlaanderen en als gemeenteraadslid van Gent neer, na aanhoudende kritiek op zijn talrijke bezoldigde mandaten, zijn ingediende onkostennota’s en zijn bestuursfunctie bij de omgevallen bank Optima, waarmee de provincie Oost-Vlaanderen zaken deed. Versnick gaf toen ook te kennen dat hij zijn mandaten in de semipublieke bedrijven in de energiesector in de komende jaren zouden laten uitdoven. Momenteel is hij nog bestuurder bij hoogspanningsnetbeheerder Elia en voorzitter van Publi-T, de holding boven Elia. Versnick zei toen dat hij geen mandaten in de nutssector meer op zich zou nemen, “tenzij hij ervoor gevraagd wordt” (De Tijd). In dat geval zou het niet meer als politicus zijn.

Maar op zijn nieuwe benoeming kleeft wel een duidelijk VLD-etiket. Hij volgt immers als niet-onafhankelijke bestuurder Nele Roobrouck, de energiespecialiste van de VLD. Roobrouck is adjunct kabinetchef bij Vlaams energieminister Bart Tommelein en bij federaal vice-premier Alexander De Croo. Ze is ook regeringscommissaris bij Elia. Bovendien is Fluxys Belgium voor 90% in handen van moederbedrijf Fluxys. Daarvan is dan weer 77,51% in handen van Publigas, een door politici gecontroleerde holding van de Belgische gemeenten. Felle kritiek kwam er alvast van Tom De Meester, Gentenaar en energiespecialist van de linkse oppositiepartij PVDA: “Graaipoliticus Geert Versnick vervelt schaamteloos tot bestuurder van Fluxys,” twitterde hij.

Beperkte kennis

Tegenover de VRT hield Versnick alvast vol dat hij geen actief politicus meer is en bestuurder van Fluxys wordt als gewoon burger met enige kennis van zaken. Tot die kennis behoort volgens hem niet het op de hoogte zijn van zijn vergoeding als bestuurder. Volgens het laatste jaarverslag ontvangt een Fluxys-bestuurder op jaarbasis bruto 14.500 à 27.334 euro. Het exacte bedrag hangt af van de combinatie van diverse bestuurscommissies.

Naast Versnick heeft Fluxys ook Anne Leclercq aangesteld als bestuurder. Ze is directeur van het Agentschap van de Schuld, dat de Belgische staatsschuld beheert en ook beheerder van de KU Leuven. Haar benoeming leidde niet tot commentaren.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.