‘Gegroeid door onberekenbaarheid Nederlandse overheid’

22 februari 2016 – Het Nederlandse bedrijf HoSt is groot geworden in biomassa-energiesystemen. Maar pas nadat het zich niet meer op Nederland richtte. ‘We wilden niet meer afhankelijk zijn van de Nederlandse overheid.

De Twentsche Courant Tubantia portretteert het bedrijf HoSt. Het bedrijf is voortgekomen uit Holec en Stork. HoSt maakt biomassa-energiesystemen. Eerst voor Nederland, maar onder de steeds veranderende regelgeving kon hier geen betrouwbare markt ontstaan. Het bedrijf keerde Nederland de rug toe en werd een van de grootste leveranciers van bio-energie installaties in Europa.

Uit het artikel van Tubantia
‘(…) ,,We wilden niet meer afhankelijk zijn van de Nederlandse overheid,” zegt directeur-eigenaar Herman Klein Teeselink. ,,Energie is politiek. Zodra de regelingen veranderen, merken wij dat. En dat bleek ook. Na 2007 is de markt in Nederland ingezakt, terwijl wij de groei in het buitenland nauwelijks hebben kunnen bijbenen.”
HoSt sloeg zijn vleugels uit binnen de gehele Europese Unie. Het bedrijf is actief in vijftien landen, van Ierland tot Kroatië en van Roemenië tot Portugal. De omzet steeg jaarlijks met 30 tot 40 procent en het aantal medewerkers verzesvoudigde. In de Enschedese hoofdvestiging werken nu tachtig mensen, in het buitenland zijn dat er twintig. HoSt opende ook kantoren in Letland, Frankrijk en Groot-Brittannië. (…)

In 2015 kwam 90 procent van de orders uit het buitenland. Niet zo gek, want in eigen land viel de afgelopen jaren weinig te halen, terwijl elders overheden de productie van duurzame energie volop stimuleerden met regelingen. ,,Nederland is op dat gebied het slechtste jongetje van de klas. Hier wordt vooral gepraat over duurzame energie en weinig gedaan. In Letland is nu al 60 procent van de opgewekte energie duurzaam. In Nederland is dat maar 7 procent en de doelstelling voor 2020 is slechts 14 procent.” (…)’

 

Bronnen
Tubantia, 20 februari 2016: Biomassa is kassa (via Blendle)
Website HoSt
Foto biomassa-energiesysteem: HoSt; foto Klein Teeselink: RVO

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.