Geld voor aardbevingsschade Groningen is bijna op

18 mei 2017 – Het geld dat is uitgetrokken om de gevolgen van de gaswinning voor Groningen op te vangen, is bijna op. Van de 1,3 miljard euro is nog vijftig miljoen over, blijkt uit het gisteren gepubliceerde verslag van de Algemene Rekenkamer.

Uit een bericht van RTV Drenthe
‘(…) Het gereserveerde geld moest de uitgaven van 2014 tot 2018 dekken. Maar eind vorig jaar, halverwege die periode, was 96 procent al uitgegeven. Vooral de afhandeling van door aardbevingen aangerichte schade viel veel duurder uit. Daaraan is al ruim een half miljard euro uitgegeven, terwijl het kabinet rekende op 250 miljoen. Aan het versterken van huizen en gebouwen is juist minder besteed dan verwacht.
De NAM, die het gas in Groningen wint, is aansprakelijk voor de bevingsschade en moet extra de portemonnee trekken. Maar uiteindelijk lijdt de schatkist eronder, omdat de NAM daardoor minder aan het Rijk zal afdragen. De schatkist strijkt ook al minder op omdat de gaskraan verder is dichtgedraaid. (…)’

Gasbaten hollen hard achteruit

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) De tijd dat de Groningse gasbel goud geld oplevert voor de staat is voorbij. De afgelopen jaren zijn de gasbaten stevig teruggelopen. Zo was het Groningse gas in 2013 nog goed voor een opbrengst van ruim dertien miljard euro. Vorig jaar was dat nog maar 1,9 miljard euro. (…) Het sterk teruglopen van de aardgasbaten komt niet alleen door het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan. Ook de lagere gasprijs speelt daarin een rol.
Volgens de Rekenkamer hebben de aardgasbaten tussen 1960 en nu de staatskas een slordige driehonderd miljard euro opgeleverd. (…)’

Bronnen
RTV Drenthe, 17 mei 2017: Geld voor bevingsschade is bijna op
RTV Noord, 17 mei 2017: Gasbaten hollen rap achteruit
Algemene Rekenkamer, deelrapportage, 17 mei 2017: Resultaten verantwoordingsonderzoek 2016 bij het Ministerie van Economische Zaken en Diergezondheidsfonds (pdf, 41 pag.) (De pagina’s over de geldstromen rondom aardgas: pag 12 t/m 23)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.