Gelderland: provincie en alle gemeenten weg bij Nuon

Gelderland: provincie en alle gemeenten weg bij Nuon

28 juni 2016 – Geen enkele Gelderse gemeente die aandeelhouder was van Nuon, gebruikt nu nog stroom van het bedrijf. Ook de voormalige grootaandeelhouder, de provincie Gelderland, heeft geen contract meer met het bedrijf. Aldus meldt De Gelderlander.

In 2009 werd Nuon verkocht aan het Zweedse Vattenfall. De provincie Gelderland verdiende er 4,4 mrd euro aan en de Gelderse gemeenten elk tientallen miljoenen. Maar nu is geen van de vroegere eigenaren nog klant bij Nuon. Ze zijn allemaal naar andere leveranciers gegaan omdat dat goedkoper was.

Oud-gedeputeerde Harry Keereweer betreurt dat in De Gelderlander.
Uit een bericht van De Gelderlander
‘(…) “Ik vind dit jammer. De verkoop was alsof je kinderen uit huis gingen. Daar wil je ook een band mee houden. Dat is een emotionele redenering, dat realiseer ik me, maar politiek is voor 80 procent emotie. We hebben in Gelderland nog steeds een emotionele band met Nuon. Veel mensen uit Gelderland werken bij het bedrijf.”
Bij de provincie Gelderland zijn geen politici betrokken geweest bij de keuze voor een leverancier. De provincie heeft de aanbesteding uitbesteed aan een inkooporganisatie, die ook voor ministeries werkt. Op wie de keus is gevallen, was bij gedeputeerden niet bekend. Alleen twee ambtenaren wisten dat de rijksinkoopcombinatie contracten had afgesloten met E.On en Delta.
Een woordvoerster van gedeputeerde Jan Markink laat weten dat bij de keuze van de provincie voor een energieleverancier sentimentele overwegingen sowieso geen rol meer spelen. “Als de band over is, is de band over.”
Gemeenten deden de aanbesteding zelf, of gezamenlijk. De Vrije Energieproducent en Greenchoice wisten veel Gelderse gemeenten binnen te hengelen. Uit onderzoek bleek dat vaak niet bewust voor groene energie werd gekozen, maar dat de laagste aanbieder won.

Nuon werd in 1915 door de provincie opgericht als Provinciale Gelderse Energie Maatschappij. Door fusies en overnames groeide het uit tot een van de grote energiebedrijven van Nederland.
Een woordvoerster van Nuon zegt het jammer te vinden dat alle voormalige aandeelhouders Nuon de rug hebben toegekeerd. “Maar het is nu eenmaal een open markt.” Volgens haar zijn de banden met Gelderland niet helemaal doorgesneden: “We hebben een warmtenet in Nijmegen en in Duiven, waarin we met veel bedrijven en ook de provincie samenwerken.” (…)’

Bronnen
De Gelderlander, 27 juni 2016: Gemeenten en provincie zijn nu echt weg bij Nuon (via Blendle)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.