Gemeente Enschede en Syntus bieden fiets-OV-combinatie aan

via Verkeerset

Wie in de gemeente Enschede woont en regelmatig fietst, komt in aanmerking voor een OV-chipkaart met tien euro reissaldo. Zo kunnen fietsers bij slecht weer de bus pakken in plaats van de auto, hopen de initiatiefnemers: de gemeente Enschede en vervoersbedrijf Syntus.

De actie vloeit voort uit het project Enschede Fietsstad 2020. Dit moet leiden tot meer goede en veilige fietsvoorzieningen en tot het promoten van veilig fietsen. De betrokken partijen leggen hier ook de verbinding met het OV. De bus is voor veel mensen een aanvulling op de fiets, stelt vervoerbedrijf Syntus, dat busdienst Twents in de regio aanbiedt.

Enschede Fietsstad 2020

Deze mensen gebruiken de bus af en toe, bijvoorbeeld bij slecht weer. Syntus wil deze synergie met Enschede Fietsstad 2020 versterken. Uit gegevens van de gemeente blijkt dat 40 procent van de inwoners nog niet over een OV-chipkaart beschikt. Als de bus een optie is, dan is in veel gevallen de drempel te hoog om eerst een kaart aan te schaffen.

Het arrangement bestaat uit een anonieme OV-chipkaart met tien euro aan reissaldo. Dat is genoeg voor enkele ritten met de bus. Ook is er uitleg over het openbaar vervoer, de OV-chipkaart en een deelauto-project. Verder kunnen deelnemers punten sparen met de SMART-app door met de bus te reizen. SMART, staat voor Self-Motivated And Rewarded Travelling, en daagt reizigers in Twente uit om duurzamer te reizen. De punten die reizigers verdienen, kunnen ze omruilen voor verschillende producten en diensten.

SMART-app

Het project is bedoeld voor inwoners van Enschede die regelmatig fietsen. Als ze nog geen OV-chipkaart hebben of als ze eens een proefrit met een deelauto willen maken, kunnen ze meedoen. Ze moeten hun beloning wel eerst bij elkaar fietsen. Gedurende een maand moeten ze vijftien dagen de fiets pakken voor ritten binnen Enschede. De SMART-app houdt deze ritten bij.

Lees ook:

Auteur: JanPieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.