‘Gemeenten bezondigen zich massaal aan kolenstroom’

‘Gemeenten bezondigen zich massaal aan kolenstroom’

7 juni 2016 – 167 Nederlandse gemeenten nemen kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van SOMO, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland. 

Uit een bericht van Greenpeace
‘(…) Als de SOMO-studie één ding laat zien, is het wel dat gemeenten weinig over hebben voor een gezond klimaat. Afgezien van de 141 voorlopers, doen veel gemeenten vooral iets voor de bühne. Ze laten hun kolenstroom groenwassen met groencertificaten, van wisselende kwaliteit. Soms gaat het om certificaten van Duitse windenergie of Italiaanse zonnestroom, maar vaker om spotgoedkope en waardeloze certificaten van Noorse waterkrachtcentrales of IJslandse aardwarmte. Deze wisseltruc is weliswaar legaal, maar draagt op geen enkele wijze bij aan de vergroening van de energievoorziening.

160607-Kortsluiting-SOMODuurzame inkoop moet én kan
“De uitkomsten van deze studie zijn des te interessanter als je bedenkt dat gemeenten met elkaar hebben afgesproken vanaf 2015 alleen nog maar duurzaam in te kopen”, stelt Jorien de Lege, campagneleider klimaat en energie. “Daarbij heeft Nederland onlangs nog in Parijs beloofd alles op alles te zetten om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. Juist van de overheid mag je verwachten dat die het goede voorbeeld geeft. 141 gemeenten laten zien dat het kan, de achterblijvers hebben geen enkel excuus voor hun lakse inkoopbeleid.”

Gemeenten gaan voor groene stroom
Greenpeace vindt dat gemeenten kleur moeten bekennen. Ze moeten kiezen voor écht groene stroom: een groene leverancier met de juiste groencertificaten. Met behulp van het nieuwe platform Petitiestarter, powered by Greenpeace, kunnen burgers een petitie starten richting hun eigen gemeente. (…)’

Bronnen
Greenpeace, 7 juni 2016: Gemeenten bezondigen zich massaal aan kolenstroom. Nieuwe studie plaatst vraagtekens bij lokaal klimaatbeleid
SOMO, rapport: Kortsluiting op de Nederlandse energiemarkt (pdf, 24 pag.)
Zie ook
FluxEnergie, 21 december 2015: Grote steden kiezen voor goedkope kolenstroom en niet voor duurzaam
Foto: E.ON

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.