Gemeenten verliezen miljoenen door energieverbruik te schatten

31 augustus 2015 – Een groot deel van de Nederlandse gemeenten heeft jarenlang een deel van hun energieverbruik geschat in plaats van precies gemeten en zouden daardoor miljoenen euro’s te veel betalen.

Uit een bericht van BNR
‘(…) Dat blijkt uit een inventarisatie van licht- en energiebedrijf GreenFox Analytics. Dit beeld wordt bevestigd door energiebedrijf Eneco. Het schatten van de rekening zou vaak leiden tot te hoge energierekeningen, zegt Renzo Deurloo, mede-oprichter van GreenFox Analytics in BNR Duurzaam. Gemeenten zouden met elkaar volgens GreenFox jaarlijks tientallen miljoenen euro’s teveel betalen.
Deurloo vertelt dat de gemeente Rotterdam aan GreenFox had gevraagd of zij in het kader van een werkgelegenheidstraject ook de meterstanden in kaart konden brengen. “Toen bleek dat er toch wel veel niet op orde is. Rotterdam heeft in totaal 10.000 gas- water- en elektra-meters. En er zijn gewoon te weinig mensen om dat allemaal te controleren.”
Maar zelfs al zouden er genoeg mensen zijn, dan is er nog een ander probleem, vertelt Deurloo. “Soms gaat het om meters in panden die al vijf jaar plat zijn, daar komen we nu pas achter. Of zijn sommige meters onvindbaar.” Dat laatste bevestigt ook Cor de Ruiter, van Eneco: “Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een deur op slot zit, waardoor je de meter niet kan bereiken. Dan zou er eigenlijk iemand mee moeten van de gemeente met een sleutel. Kun je er niet bij, dan ga je over op een schatting, maar dat is niet zuiver.”
Inmiddels hebben volgens Deurloo een heleboel energieleveranciers contact opgenomen met de vraag of GreenFox dit niet ook voor anderen gemeenten kan gaan doen. Deurloo is vrij zeker van zijn zaak. “We willen dat voor gemeente zelfs op basis van no cure, no pay doen. We verwachten dat er in de meeste gevallen geld bespaard kan worden en dan verdienen ze ons wel terug.” (…)’

 

Bronnen
BNR, 25 augustus 2015: Gemeenten verliezen miljoenen door energieverbruik te schatten
BNR, interview (audio) (lengte 7’15”)
Website Greenfox Analytics

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.