Gemeenteraad Terschelling unaniem tegen gaswinning

25 februari 2015 – De gemeenteraad van Terschelling heeft zich unaniem gekeerd tegen gaswinning voor de kust van het eiland. De raad nam een motie van VVD en PvdA aan om ‘alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling te voorkomen’.

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil vroeg onlangs een vergunning aan om gas te winnen voor de kust van Terschelling. Daarop ontstond commotie op het eiland.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De raad begrijpt de onrust onder de bevolking van het eiland en schaart zich achter de bezwaren van de Waddenvereniging. (…)
De actiegroep Gas(t)vrij Terschelling is van plan bij iedere inspraakronde bezwaar te maken tegen de voorgenomen boringen. (…)’

Net als de provincie, die eerder al stelling nam tegen de gaswinning, heeft ook de gemeente slechts een adviserende rol in het besluit over de gaswinning.

Uit een bericht van de NRC
‘(…) Het ministerie van Economische Zaken besluit uiteindelijk over de gasboringen. De raad vraagt het college dan ook om “uitdrukkelijk aan tafel te blijven op om die manier maximaal onze invloed te gebruiken.” (…)’

Bronnen
NOS, 24 februari 2015: Gemeenteraad Terschelling spreekt zich uit tegen gasboringen
NRC, 24 februari 2015: Gemeenteraad Terschelling unaniem tegen gaswinning
NRC, 20 februari 2015: Terschelling wil frisse lucht, geen gas

Meer informatie
FluxEnergie, 15 februari 2015: Terschelling verzet zich tegen gasboring
Fluxenergie, 16 februari 2015: GroenLinks wil opheldering over gasboring bij Terschelling

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.