‘Gemeenteraadsverkiezingen 2018 moeten over energietransitie gaan’

19 mei 2017De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 moeten in het teken staan van de energietransitie, vindt netbeheerder Stedin. Daarom zal Stedin in haar werkgebied nu al alle politieke partijen benaderen met suggesties voor het energiebeleid.

Uit een persbericht van Stedin
‘(…) De gemeenteraadsverkiezingen lijken nog ver weg, maar de komende maanden buigen de verschillende politieke partijen zich al over hun verkiezingsprogramma. Stedin wil dat de energietransitie daar een duidelijke plek in krijgt, omdat vooral lokale overheden ermee te maken krijgen. Joep Weerts, directeur Klant en Markt bij Stedin: “Sommige gemeenten willen van het aardgas af of zien graag meer eigen energieopwek door zonnepanelen. Andere gemeenten willen weer elektrisch rijden in hun stad stimuleren. Burgers krijgen steeds meer mogelijkheden en keuzes en de politiek zal zich daar steeds meer over uit moeten spreken. Dan moet je ervoor zorgen dat ze over de juiste informatie beschikken om beslissingen te kunnen nemen.”

‘Handreiking aan de politiek’
In de brief die Stedin verstuurt, komen twee zaken naar voren. Allereerst wil de netbeheerder benadrukken dat de energievisie van de gemeente een gezamenlijke visie is, waarvoor de gemeente, haar burgers, organisaties en bedrijven samen de handen ineen moeten slaan. Ten tweede doet Stedin een beroep op politieke partijen om woningen in de toekomst niet meer op aardgas aan te sluiten en te kijken hoe bestaande bouw aardgasvrij kan worden gemaakt.

Stedins doel is dat de suggesties hun weg vinden in het uiteindelijke programma van lokale politieke partijen en op de onderhandelingstafel komen van de nieuwe colleges van b en w. Weerts: “Deze brief is een handreiking van ons aan lokale politici en bestuurders. We zeggen: laat ons meedenken met de energieplannen van uw stad. Want de verkiezingsprogramma’s spelen een belangrijke rol op weg naar een duurzamere stad.” (…)’

Het werkgebied van Stedin (ruim twee miljoen klanten) is de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. (‘De meest stedelijke en industriële regio van Nederland. Juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot.’)

Bronnen
Stedin, persbericht, 18 mei 2017: Stedin pleit voor energietransitie bij gemeenteraadsverkiezingen 2018
Tekst brief  (pdf, 2 pag.)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.