Gemiddeld 2.700 euro vergoeding voor aardbevingsschade Groningen

Totnogtoe is voor nieuwe meldingen van schade na aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning in Groningen in totaal 1,8 miljoen euro uitgekeerd. Dat laat de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen weten. Deze commissie is sinds april 2018 aan het werk. Ze heeft geen enkele band met de Nederlandse Aardoliemaatschappij (Nam), die de Groningse gasvelden exploiteert. Achteraf worden de uitkeringen wel deels op de Nam verhaald.

Voor meer dan 95% van de schademeldingen is vastgesteld dat de schade inderdaad is veroorzaakt door de exploitatie van aardgasvelden. De hoogste al uitgekeerde vergoeding bedraagt ruim 16.000 euro, het gemiddelde is ongeveer 2.700 euro. Dit heeft er mee te maken dat de commissie is eerst de meldingen van relatief eenvoudige, schadeclaims van minder dan 10.000 euro behandelde. In totaal heeft ze momenteel 17.818 schademeldingen in behandeling.

De commissie toont het totaalbedrag en de specifieke bedragen voor schade, bijkomende kosten en wettelijke rente op haar website. Ze heeft de indruk dat bij schademelders die al een besluit hebben gekregen aan het rechtvaardigheidsgevoel is tegemoet gekomen. De toepassing van het zogenoemde wettelijke bewijsvermoeden speelt daarin een belangrijke rol. Ook de begeleiding door zaakbegeleiders wordt als positief ervaren. Het belangrijkste punt van aandacht blijft volgens de commissie de grote noodzaak om de voortvarendheid van de afhandeling van de resterende claims te verbeteren. Momenteel werkt ze op een ritme van zowat honderd besluiten per week.

Deskundigen nodig

Om dit ritme op te trekken heeft de commissie meer externe onafhankelijke deskundigen nodig, voor het opnemen van de schade en een uitbrengen van advies over de relatie met gaswinning en schadeomvang. Momenteel loopt er een Europese aanbesteding voor het leveren van deze deskundigen.

Meer schade vergoed dan gemeld

Omdat bij elke melding een rondgang door het huis wordt gemaakt en alle andere zichtbare schades worden meegenomen, wordt er niet zelden meer schade vergoed dan gemeld. De commissie schat hiervan in circa de helft van de gevallen sprake is. De meeste schades zijn scheuren in binnenmuren. Bij vrijwel alle schademeldingen zijn er meerdere scheuren aanwezig in de woning. De hoogste vergoedingen ontstaan door een stapeling van meerdere schades en bijvoorbeeld een tegelvloer waar, doordat het originele type tegel niet meer beschikbaar is, een groter deel van de vloeroppervlakte wordt vergoed dan het beschadigde deel.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.