Generaal Middendorp herhaalt zijn boodschap: ‘Klimaatverandering bedreigt wereldvrede’

Generaal Middendorp herhaalt zijn boodschap: ‘Klimaatverandering bedreigt wereldvrede’

5 december 2016Hij zei het op het International Security Forum in Canada en nu herhaalt hij het op een congres in het Vredespaleis in Den Haag. De Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp  is ervan overtuigd dat de klimaatverandering leidt tot conflicten en oorlogen, tot grote vluchtelingenstromen en dat het extremisme voedt.

Middendorp zei dit op de tweede Planetary Security Conference in het Vredespaleis in Den Haag. Op deze (tweedaagse) conferentie buigen zich meer dan 300 veiligheidsspecialisten, wetenschappers en beleidsmakers uit ruim 70 landen over de veiligheidsrisico’s van klimaatverandering.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) “Miljoenen mensen zijn of zullen er de dupe van worden”, zei hij. Hij wees erop dat het op de Noordpool nu al 20 graden warmer is dan wat het normaal zou moeten zijn rond deze tijd van het jaar. “Directe consequenties zijn dat er nog meer stormen komen en overstromingen. Mensen, economieën en zelfs hele landen kunnen geraakt worden.” (…)
Ook de situatie in Syrië is volgens Middendorp terug te voeren op droogte als gevolg van klimaatverandering. Boeren verhuisden naar de stad en miljoenen mensen moesten in armoede leven. Jonge mensen zonder toekomst hebben zich aangesloten bij extremistische groeperingen als IS. (…)
Middendorp zegt dat de tijd voorbij is dat klimaatverandering een hobby was voor natuurliefhebbers of ‘boomknuffelaars’. “Dat ik hier vandaag in uniform dit vertel, zegt al genoeg”, aldus Middendorp. Mensen moeten groen gaan denken en er moeten nieuwe ecosystemen komen. “Het is nu al aan de gang, we kunnen de tekenen niet meer negeren”, aldus Middendorp. (…)’

Bronnen
NOS, 5 december 2016: Generaal Middendorp: klimaatverandering bedreigt wereldvrede
Zie ook
FluxEnergie, 21 november 2016: Legerchef Middendorp: ‘Vechten tegen klimaatverandering’
FluxEnergie, 5 december 2016: Koenders: Veiligheidsrisico’s door klimaatverandering op agenda VN Veiligheidsraad
Foto: Ministerie van Defensie

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.