foto: Vito

Geothermie goed voor diepste boring ooit in de Kempen

Vorige week heeft de firma Smet-Daldrup de derde boring op de Balmatt-site in Mol-Donk in de provincie Antwerpen succesvol afgerond. De put heeft een lengte van 4.905 meter en is tot op een verticale diepte van 4 235 m geboord. Hierbij is een groot gedeelte geboord onder een hoek van 45°, waardoor het uiteinde van de boring zich onder het gehucht Mol-Sluis bevindt.

De boring ging van start op 10 oktober 2017 en heeft in totaal tien maanden geduurd. Smet-Daldrup werkte de vierde en laatste sectie af in minder dan een maand tijd. Die sectie heeft de hele Kolenkalklaag doorboord en heeft helemaal onderaan bovendien een 150 m dikke laag zandsteen aangeboord met een vermoedelijke ouderdom van 360 à 370 miljoen jaar, het einde van het Devoontijdperk. Deze zandsteenlaag werd in de oostelijke Kempen nog nooit aangeboord en is enkel gekend uit boringen in Loenhout en Booischot, waar ze zich veel minder diep bevindt, op respectievelijk 1.500 m en 700 à 800 m.

De boortoren verhuist nu naar een andere boorsite, terwijl de experten van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) de resultaten van de puttesten verder analyseren. Ze vergelijken de resultaten van de derde put met die van de twee eerste putten en met gekende geologische parameters. De voornaamste activiteiten op de Balmatt-site richten zich voorts op het in werking stellen van de geothermiecentrale voor de warmtevoorziening van het Studiecentrum voor Kernenergie, Belgoprocess en de Vito zelf vanaf komende winter. De inwerkstelling is voorzien voor de maand oktober.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.