Geothermie: Wordt Belgisch Limburg het nieuwe IJsland?

Geothermie: Wordt Belgisch Limburg het nieuwe IJsland?

8 juli 2016In Belgisch Limburg en in de Kempen loopt een soort goudader van ondergrondse warmte. Er zouden alleen al in Limburg 44 winstgevende geothermie-centrales op kunnen draaien.

De VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en concludeert dat er plaats is voor 44 geothermie-centrales. Op de testsite Balmatt (bij Mol) is al ervaring opgedaan.

Uit een bericht van Het Belang van Limburg
‘(…) De grootste energiereserve zit volgens de VITO in de diepe ondergrond onder Noord-Limburg: met geothermie of aardwarmte kan men liefst 9.767 GWh elektriciteit en 35.350 GWh warmte produceren. Veel te veel voor het Limburgse verbruik. Limburg zou dan energie kunnen exporteren, alleen is dat moeilijk omdat warmtenetten hooguit tien kilometer lang zijn. “De potentie is zeer groot, maar de vraag is of we die energie er ook kunnen uithalen”, zegt Engelen. “De meeste potentie zit in het noorden van Limburg waar het water 175 tot 200 graden warm is op een diepte van 4 tot 4,5 kilometer. De VITO voert nu zelf een boring op 3,5 kilometer uit in Mol en de eerste resultaten zijn zeer positief.”
Op basis van de huidige stroom- en warmteprijzen zouden er volgens VITO 44 winstgevende geothermiecentrales kunnen gebouwd worden in Noord-Limburg. (…)’

Schermafdruk 2016-07-07 16.13.42

Uit een bericht van Nieuwsmonkey.be
‘(…) Limburg kan het nieuwe IJsland worden: 44 centrales met aardwarmte brengen meer op dan kerncentrale. (…) In België zit dat heet water alleen in de Kempen, Noord-Limburg, in de streek rond Voeren en Luik en in Bergen onder de grond; water dat warmer is dan 90 graden. 90 graden is genoeg om huizen te gaan verwarmen. Als het water 120 graden is, dan kan het omgezet worden in stroom. (…) [Guy Engelen van VITO:] “Ervaring in Duitsland leert dat die centrales niet storend zijn in het landschap en het best op industrieterreinen gebouwd worden. Ze liggen minstens drie kilometer van mekaar en kunnen gedurende 30 jaar warmte uit de ondergrond halen.” (…)’

Bronnen
Het Belang van Limburg, 7 juli 2016: Aardwarmtecentrales kunnen heel Limburg van elektriciteit voorzien (Registratie)
Nieuwsmonkey, 7 juli 2016: Limburg kan het nieuwe IJsland worden
Foto: Testsite Balmatt (Mol, België) (Foto VITO)
Kaart: VITO

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.