Gesprekken over beperking olieproductie mislukt

Gesprekken over beperking olieproductie mislukt

18 april 2016 – Gisteren zijn in Doha, de hoofdstad van Qatar, de gesprekken over een beperking van de olieproductie zonder een akkoord afgebroken. Vanmorgen tuimelde de olieprijs met 5% naar beneden.

Zestien grote olieproducerende landen (samen goed voor de helft van de mondiale olieproductie) deden in Qatar een nieuwe poging om tot een productiebeperking te komen. Nu wilden ze de productie bevriezen op het niveau van januari. Tevergeefs.

Uit een bericht van De Telegraaf
‘(…) Het wegblijven van Iran zou volgens bronnen geen invloed hebben op het bereiken van een akkoord. Teheran wil juist fors meer olie gaan produceren na het wegvallen van de sancties tegen het land. Eerder gaf de Saudische prins Mohammed bin Salman al-Saud aan dat Saudi-Arabië alleen bereid is de productie te beperken als andere grote producenten zoals Iran dat ook doen. (…)’

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Marktkenners vrezen dat een eventuele deal tussen de grote olieproducerende landen om de productie te bevriezen weinig zal uithalen om het wereldwijde overaanbod in te dammen. Dit komt mede doordat landen zich mogelijk niet aan gemaakte afspraken houden. (…)’

Uit een bericht van Die Welt
‘(…) Das Treffen der Ölförderländer in Katar zeigt, wie zerstritten die einst so mächtige Opec ist. Der Iran verweigerte die Teilnahme, Saudi-Arabien taktierte, am Ende gab es nicht mal einen Kompromiss. (…) Niemand kann sagen, welchen Verlauf der Zwist zwischen den beiden wichtigen Förderländern Iran und Saudi-Arabien nimmt, ob der Irak zu politischer Stabilität findet und eine verlässliche Menge Öl aus dem Boden pumpt oder wie stark die amerikanische Schieferölproduktion wegbricht.

Bronnen
De Telegraaf, 18 april 2016: Gesprekken over olie-akkoord mislukt
De Volkskrant, 18 april 2016: Olieprijs hard onderuit na mislukte olietop
Die Welt, 18 april 2016: Die Opec verliert ihre Macht über den Ölpreis
Foto: still uit video Die Welt

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.