‘Olie-industrie Noordzee loopt gevaar te verdwijnen’

7 september 2015De olie-industrie in het Noordzeegebied loopt gevaar te verdwijnen als bedrijven niet snel efficiënter worden. Dat stelt Andy Samuel, hoofd van de nieuwe Oil and Gas Authority.

De bedrijven die olie winnen in de Noordzee hebben last van de lage olieprijs, zegt Samuel in de Financial Times. Bovendien gaan de kosten voor winning omhoog: de makkelijkst te winnen olie is al gewonnen en de infrastructuur is verouderd. De Britse overheid gaf de bedrijven belastingverlichting en een orgaan dat samenwerking tussen de oliebedrijven moet bevorderen: de Oil and Gas Authority (OGA) waar Samuel hoofd van is. De oliebedrijven moeten snel gaan samenwerken om efficiënter te worden en zo de kosten te drukken, stelt Samuel.

Verschillende grote oliebedrijven trekken zich terug uit de Noordzee.

Uit het bericht van de Financial Times
‘(…) Shell said in July it would shrink its portfolio in the region, while France’s Total last month offloaded $900m of assets in the area.(…)’

Samuel waarschuwt voor een ‘domino-effect’: de overgebleven partijen blijven met hoge kosten zitten voor de infrastructuur die ze eerst deelden met anderen.

Bedrijven moeten gaan samenwerken en kosten delen om de kosten te drukken, stelt Samuel. Maar dat gebeurt nog niet altijd, stelt Erin Moffat van consultant Wood Mackenzie.

‘(…) Companies could benefit for example by sharing joint contracts for supply vessels, or by sharing data on where they are and are not finding oil. But that isn’t something we’re seeing at the moment. (…)’

Bronnen
Financial Times, 7 september 2015: North Sea oil areas at ‘serious risk’ of shutdown (registratie)
Website Oil and Gas Autority
UK Government, 13 mei 2015: Call to Action: The Oil and Gas Commission 2015

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.