Gezondheidsraad: ‘Ernstig nucleair ongeval in België blijft mogelijk’

11 mei 2017Hoe zwaar de mededeling is bedoeld, blijft wat onduidelijk, maar de Belgische krant HLN meldt dat de Hoge Gezondheidsraad in ons buurland heeft ‘vastgesteld’ dat een ‘ernstig nucleair ongeval in België mogelijk blijft’.

Het Laatste Nieuws doet verslag van een vergadering van de Hoge Gezondheidsraad waar besproken werd wat er gedaan moet worden bij een nucleaire ramp. Het was kennelijk een overleg over evacuatiezones, het uitdelen van jodiumpillen, crisiscommunicatie, en lessen van Tsjernobyl en Fukushima.
Het verslag begint met een zin (die niet verder wordt toegelicht): ‘De algemene vergadering van de HGR vertrok van de vaststelling dat een “ernstig” nucleair ongeval in België en de rest van West-Europa mogelijk blijft.’
Het blijft onduidelijk of de Belgische Gezondheidsraad de ‘vaststelling’ als een theoretische optie bedoelt of dat de raad op concrete risico’s in België doelt.

In februari 2016 bracht de Hoge Gezondheidsraad een nucleair rampenplan uit (dat overigens ook aandacht besteedt aan de gevolgen van een nucleaire ramp voor de buurlanden van België). In dat plan wordt zakelijk geconstateerd dat ‘een ernstig kernongeval ook in België kan voorkomen’. In het rapport staat een zeer groot aantal aanbevelingen voor de verbetering van de noodplannen, maar geen enkele aanwijzing voor een extra groot risico. Het bericht van HLN lijkt dus wat zwaar aangezet.

Bronnen
HLN, 10 mei 2017: Hoge Gezondheidsraad trekt lessen uit Fukushima-ramp: “Ernstig nucleair ongeval in België blijft mogelijk”
Zie ook
Hoge Gezondheidsraad, 3 februari 2016: Nucleaire ongevallen, leefmilieu en gezondheid in het post-Fukushimatijdperk: Rampenplanning (pdf, 122 pag.)
FluxEnergie, 2 maart 2016: ‘Belgisch noodplan voor nucleaire ramp moet verbeterd’
FluxEnergie, 19 januari 2017: België – Zware kritiek op nucleair noodplan

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.